Bas Meelker
13 september 2020

Nog vijf boeken in de race voor Jan Wolkers Prijs 2020

Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De Jan Wolkers Prijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend voor het beste Nederlandse natuurboek en is initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant.

Er zijn meer dan 120 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2019 en 1 juni 2020. Variërend van veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels). Op zondag 18 oktober wordt de winnaar LIVE bekend gemaakt tijdens de uitzending van Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2020

  • Stadsflora van de lage landen – Ton Denters - Uitgeverij Fontaine
  • Wat zingt daar – Dick de Vos - Uitgeverij KNNV
  • Berichten uit de vallei – Stefan Brijs - Uitgeverij Atlas Contact
  • Wat bomen ons vertellen – Valerie Trouet - Uitgeverij Lannoo
  • Caspar Loopt – Caspar Janssen - Uitgeverij Atlas Contact

Genomineerden Jan Wolkers Prijs 2020


De prijs wordt voor de zevende keer uitgereikt. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek.

Jury-voorzitter Jean-Pierre Geelen: ‘De jury constateert verheugd een stijgende lijn rond het natuurboek in Nederland. ‘Er verschijnen niet alleen jaarlijks méér boeken over natuur, ook de gemiddelde kwaliteit ervan neemt naar ons oordeel toe. Met een paar aangename uitschieters, die samen een rijke shortlist vormen van een bloeiende boekencultuur’.

Gerelateerde artikelen

Michel Gunther / WWF

Marente de Moor wint Jan Wolkers Prijs 2019

De Jan Wolkers Prijs 2019, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Foon’ van Marente de Moor. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in museum De Lakenhal in Leiden. Foon, verschenen bij uitgeverij Querido, is een roman over een biologenechtpaar dat in de Russische bossen op elkaar is aangewezen.
Meer info
Bas Meelker / WWF

Longlist Jan Wolkers prijs bekend

De beste 19 Nederlandstalige natuurboeken die in aanmerking komen voor de Jan Wolkers Prijs 2019 zijn gepubliceerd op de longlist. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn ruim 110 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019: veldgidsen, fotoboeken, poëziebundels, naslagwerken, kinderboeken en romans. In september wordt bekend welke van deze werken op de shortlist belanden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).