Terugblik: Landbouw petitie

Jasper Doest
Annemiek Heuvelmans-Driessen

Nederland tekende voor natuurvriendelijke landbouw!

De petitie voor een gezond boerenland met ruimte voor weidevogels, bloemen, bijen en alle andere natuur is meer dan 31.000 keer getekend!

Op 14 mei hebben wij in Den Haag de handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer. We hopen zo dat er gehoor wordt gegeven aan onze dringende oproep om natuurvriendelijke landbouw te stimuleren en te belonen om zodoende de biodiversiteit in Nederland te helpen herstellen. 

 

Resultaat

31358

Aantal stemmen

Bas Meelker / WWF

Wat vragen wij de Tweede Kamer?

De politieke partijen in de Kamer hebben veel invloed op de toekomst van de landbouw in Nederland; zij kunnen besluiten nemen over beleid en wet- en regelgeving waardoor boeren ook echt natuurvriendelijk kunnen gaan werken. En dát wil een groot deel van de boeren ook! Maar dan moet de politiek dat wel mogelijk maken, dus wij vragen het volgende aan de Tweede Kamerleden:

 • 1

  Schrap wetten en regels die natuurvriendelijke landbouw in de weg staan.

 • 2

  Zet de Europese landbouwsubsidie van ca 700 miljoen per jaar in voor boeren die deze omslag maken en meetbare resultaten boeken voor natuur, landschap, bodem, water en klimaat.

 • 3

  Steun de concrete oplossingen en aanbevelingen voor herstel van de biodiversiteit in Nederland uit het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.

  Dit plan is opgesteld door 19 Nederlandse partijen, waaronder WWF, boerenorganisaties, de Rabobank, zuivelondernemingen en het Centraal Bureau Levensmiddelen.

Wat is er met de handtekeningen gebeurd?

Op 14 mei zijn de ruim 31.000 handtekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer leden die onderdeel uitmaken van de Vaste Kamer Commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit is hét moment voor de Tweede Kamer om te luisteren naar de maatschappelijke organisaties en burgers die duurzame landbouw willen.

Op 15 mei was er een gesprek tussen de Tweede Kamer en minister Schouten van LNV over hoe Nederland het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vanaf 2022 wil invullen. De komende maanden worden daar beslissingen over genomen. Jouw handtekening zet extra druk om het belang van herstel van biodiversiteit mee te nemen in deze beslissingen en helpt onze verdere lobby in Den Haag om de natuur in Nederland te herstellen!

Hollandse Hoogte

Wat is er aan de hand

Waarom was het ook alweer belangrijk om deze petitie te tekenen?

De manier waarop we in Nederland voedsel produceren is nog te vaak niet duurzaam en put de Nederlandse bodem uit. Zo is de biodiversiteit in ons boerenland met 40% afgenomen. Dit moet en kan anders!

Steeds meer boeren willen een bijdrage leveren aan de oplossing, maar zitten knel in een systeem waarin hun inspanningen voor natuur niet beloond worden. Er ligt een plan klaar: samen met bedrijven, overheid en boeren en jou als consument kunnen we de landbouw natuurvriendelijker maken. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedsel, wil graag bijdragen aan de oplossing. Net zoals steeds meer boeren.

Natasja Oerlemans close-up
Natasja Oerlemans
Voedsel- en Landbouwexpert WWF
Hoe moet het verder met de landbouw in Nederland?
Lees mijn blogartikel
Bas Meelker / WWF

Wat kan ik doen?

5 ideeën voor jou
 1. Eet plantaardig. Kies vaker voor groente, peulvruchten, bonen en granen. En eet minder vlees en zuivel. Dan is er minder landbouwgrond nodig.
 2. Voorkom voedselverspilling. Door bewust boodschappen te doen voorkom je dat je eten moet weggooien.
 3. Koop Nederlandse groente en fruit van het seizoen. En geen groente die wordt gekweekt in energieverslindende kassen.
 4. Kies voor duurzaamheidskeurmerken. Kies bij voor producten met het MSC- of ASC-logo.
 5. Ga voor biologisch voedsel. De daarvan is een stuk minder belastend voor onze leefomgeving.