Vrijwilliger Jildau Hartzema

werkt graag met kinderen en zit zich daarom in voor WWF met jeugdeducatie.

“De aarde is zo mooi, die moeten we met z’n allen koesteren”

Jildau (27) heeft zich altijd erg betrokken gevoeld bij de natuur en dieren. Omdat ze graag met kinderen werkt, zet ze zich voor WWF in als vrijwilliger jeugdeducatie. In het dagelijks leven is Jildau regieassistent bij film en tv.

Al jong begaan met natuur en dieren

“Mijn ouders waren donateur van WWF, dus ik las al jong de Panda. Ik was toen al erg begaan met de natuur en dieren. Zo maakte ik op de basisschool een werkstuk over de ijsbeer, met een zelfgeschreven gedicht over zijn smeltende leefgebied. Toen ik later ging reizen en veel verschillende natuurgebieden zag, raakte ik nog meer overtuigd van de noodzaak om de natuur te beschermen. De aarde is zo mooi, die moeten we met z’n allen koesteren.

 

Lesgeven, schminken en hardlopen

Als vrijwilliger richt ik me voornamelijk op educatie, maar ik sta ook open voor andere leuke dingen. Zo heb ik gastlessen gegeven op een basisschool, kleuters geschminkt tijdens de Bamboeclub Theatertour en acht kilometer hardgelopen tijdens de Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor de actie tegen wildlife crime. Ik had geen ervaring met educatie, maar heb vroeger wel altijd oppaskinderen gehad en ben au pair geweest in Parijs.

 

Vroeg besef van de natuur

Het is van belang dat kinderen al vroeg een besef krijgen van duurzaamheid en de noodzaak van natuur- en dierenbescherming. Dan zullen ze zich op latere leeftijd ook meer bewust zijn van hun eigen invloed op de natuur. Ik vind het leuk om kinderen hier op een speelse manier iets over bij te brengen.

 

Superheld om de orang-oetan te helpen

Samen met een collega-vrijwilliger heb ik op de basisschool gastlessen gegeven over de orang-oetan. De kinderen wisten al zoveel, dat we ze vooral vragen hebben gesteld om ze zelf te laten vertellen. Ze zijn dan erg blij dat ze kunnen laten zien wat ze allemaal weten. We hadden ook een creatieve opdracht: bedenk een superheld die krachten heeft om de orang-oetan te helpen. De kinderen gingen enthousiast aan het tekenen en kwamen met creatieve oplossingen. Ik vond het erg leuk hen op zo’n interactieve en creatieve manier iets bij te brengen. Het geeft veel voldoening om kinderen zo enthousiast te zien.”