Vrijwilliger Henk van Dillen

Fietste van Rotterdam naar Singapore om aandacht te vragen voor bedreigde dieren in Azië.

"Zonder natuur kunnen we helemaal niet bestaan."

Henk (28) reed op een tweedehands fiets van Rotterdam naar Singapore, om aandacht te vragen voor bedreigde diersoorten in Azië. In februari 2015 begon hij aan zijn reis, die bijna een jaar zou duren. Met de tocht zamelde Henk meer dan zevenduizend euro in voor WWF.

Tweedehands fiets

“Na mijn studie spaarde ik in twee jaar zo’n vijfduizend euro. Genoeg geld om een flinke tijd op reis te gaan. Ik kocht een tweedehands fiets op Marktplaats, want ik geloofde dat ik niet de beste en duurste spullen nodig had om van deze droom werkelijkheid te maken.

 

Kamperen in sneeuw en jungle

Op het moment dat ik op mijn fiets stap, krijg ik het gevoel één te zijn met de natuur. Ik had weinig geld, dus ik moest wel kamperen. In de sneeuw of in de jungle. Soms in het zand van een woestijn. Soms kropen er duizendpoten of grote spinnen over mijn tent.

 

Het weer bepaalt

Ik was volkomen aan de natuur blootgesteld. Weersomstandigheden bepaalden of een dag ontspannen of uitdagend werd. In de morgen in mijn tent wakker worden met stortende regen, maakte een ochtend zuur. Op het strand slapen en in de morgen de zon uit de zee zien opkomen, maakte mij de gelukkigste man op aarde.

 

Onderdeel van de natuur

In de Westerse wereld leven we best ver van de natuur. Ik stond in Armenië met een groot mes bij de keel van een schaap. Ik kon het niet. Als ik in Nederland trek heb, loop ik naar de supermarkt om een stukje vlees te kopen. Maar zelf een schaap slachten? De jongen naast me grijnsde toen ik het mes teruggaf. Zonder pardon sneed hij de kop van het schaap eraf. En dat is hoe we overleven. Wij zijn ook onderdeel van de natuur. Tijdens deze reis ben ik mij daar extra van bewust geworden.

 

Mens en natuur dichter bij elkaar brengen

Ik ben blij dat ik op deze manier mijn bijdrage voor het Wereld Natuur Fonds heb kunnen leveren. Ik sta ervoor om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Even dat lampje laten branden van: ‘Hey, zonder natuur kunnen we helemaal niet bestaan’.”