WWF-US / Zachary Bako

Recyclen

Verklein je voetafdruk door materialen opnieuw te laten gebruiken!

Waarom is recyclen zo belangrijk?

Meer dan de helft van het plastic dat in de oceanen terechtkomt, komt uit vijf Aziatische landen: China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. De economie van deze landen groeit hard, maar de afvalverwerking is er slecht geregeld. Het is dus van groot belang deze te verbeteren. WWF is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Hiermee willen we laten zien hoe een grote stad aan het water het plasticprobleem kan aanpakken. Het is de bedoeling dat de projecten tegelijkertijd bijdragen aan de bestaanszekerheid van de lokale bevolking. De steden waar we beginnen zijn Manado, Labuan Bajo (beide in Indonesië), Davao (Filipijnen) Phu Quoc (Vietnam) en Hong Kong (China).

James Morgan / WWF-US

Wat WWF doet

  • 1

    Plasticproject in Rio de Janeiro

    In Rio de Janeiro heeft WWF samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties een succesvol voorbeeldproject op poten gezet. We hebben een inwoner van de sloppenwijken geholpen een bedrijfje te starten dat plastic verzamelt en verwerkt tot een nieuwe grondstof. Zo komt het plastic niet in de Carioca Rivier en de Guanabara Baai terecht. Met een bijbehorende campagne maken we mensen bewust van het feit dat plastic waarde heeft en je het dus niet zomaar weg moet gooien.

  • 2

    Recycling op Bonaire

    Bonaire, het meest exotische stukje Nederland, kampt ook met een groot plasticprobleem. Vooral op de oostkust van het eiland spoelt schrikbarend veel plastic aan. Samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties zijn we een proef gestart met de bouw van machines waarmee plastic gerecycled kan worden. Hiermee willen we producten maken die tot nog toe geïmporteerd werden. Dit helpt niet alleen het milieu, maar biedt ook werkgelegenheid.

Wat kun je zelf doen?

Nog beter dan plastic recyclen, is je verbruik verminderen. Koop van winkels die je de keuze geven plastic-vrij te shoppen. Neem je eigen bakjes mee of maak gebruik van de duurzame alternatieven voor plastic zakjes om je groente en fruit in te doen. Verkoopt je favoriete winkel echt alles in plastic? Spreek ze er dan eens op aan! Hoe meer mensen aangeven er genoeg van te hebben, hoe groter de kans dat de winkeleigenaren iets moeten veranderen.

Twijfel je over een stuk afval en wil je weten hoe je het kunt recyclen? Check dan de afvalscheidingswijzer. Voer het product in waar je over twijfelt en je ziet direct wat de beste manier is om het te recyclen.

Duiken in de plastic soep

Oceanen Expert Vincent Kneefel dook met het Indonesische WWF-team in de oceaan en zag met eigen ogen de plastic soep.

Meer info
 

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!