Recept: natuurreddende Italiaanse Caponata

Antonino D'Anna / Adobe Stock

Lisa Stel deelde speciaal voor ons één van haar lievelingsgerechten: caponata! Ze zegt het zelf het beste: “makkelijk te maken, rijk aan smaak en de volgende dag nóg lekkerder.” En het mooiste? Je helpt ook nog eens de natuur er een hapje mee!

Italiaanse Caponata

voor 2 personen | hoofdgerecht | 30 minuten

Ingrediënten

  • 3 stelen bleekselderij
  • 2 rode uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • 2 blikjes gepelde tomaten
  • 2 el geconcentreerde tomatenpasta
  • 100 gram groene/kalamata olijven
  • 1 potje kappertjes
  • 1 el gedroogde peterselie
  • 2 el rozijnen
  • 2 el agave of ahornsiroop
  • 3 el rode wijn- of balsamicoazijn
  • verse basilicum

Bereiding

  1. Snijd de aubergine in plakken van 2 cm. Grill of bak de aubergine in je koekenpan voor 5 minuten totdat ze zacht en bruin zijn. Zet de aubergine apart.
  2. Snijd de ui, knoflook, bleekselderij en paprika’s fijn. Bak dit allemaal voor zo’n 4-5 minuten.
  3. Voeg de tomatenpasta, tomatenblokjes, azijn en ahornsiroop toe. Roer goed, voeg de aubergine toe en zet het vuur laag met het deksel op de pan zodat het kan sudderen.
  4. Voeg na 10 minuten de olijven, kappertjes, rozijnen en peterselie toe. Schep om. Breng op smaak met peper & zout.
  5. Serveer met verse basilicum een stuk (vers) brood 🙏

Bekijk de video op Lisa’s Instagram: Lisa goes vegan!

Hoe help je hiermee de natuur en al haar mooie dieren?

Je hoort vaak dat soja zorgt voor ontbossing. Wat je minder vaak hoort, is dat de meeste soja wordt verbouwd om als veevoer te dienen — dat is zelfs 94% van de soja in ons eetpatroon! En dat is jammer, aangezien het minder eten oplevert dan wanneer we het zelf direct zouden eten.

Het gevolg: er moet meer land vrijgemaakt worden om veevoer te verbouwen, terwijl er al genoeg landbouwgrond is als we meer plantaardig zouden eten. Daarom helpt het gebieden zoals de Amazone om vaker plantaardig te eten.

Jaime Rojo / WWF-US

Meer gratis natuurreddende recepten?

Zoek je dus een makkelijke en goedkope manier om natuur te redden? Kijk eens of je je ontbijt, lunch of avondeten plantaardig(er) kan maken. Dit recept van Lisa is daarin een mooi begin, maar volg haar op Instagram of bezoek haar website voor nog meer inspiratie!