Shutterstock / Anna Levan / WWF
29 juli 2020

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.

Het onderzoek, in opdracht van WWF uitgevoerd door tien wetenschappers van verschillende universiteiten, laat schokkende cijfers zien. “De bevindingen zijn onvoorstelbaar. Het is moeilijk om een andere gebeurtenis te bedenken waar zoveel dieren slachtoffer van werden. Dit is een van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis”, aldus Dermot O’Gorman, CEO van WWF Australië. Begin dit jaar kwamen duizenden Nederlanders in actie voor Australië. In totaal werd ruim een miljoen euro ingezameld voor noodhulp en herstel- en preventieprojecten. 

Extreme branden door klimaatverandering

Eerder dit jaar werd het aantal getroffen dieren geschat op 1.25 miljard, in deze schatting werden echter alleen de staten New South Wales en Victoria meegenomen. Het projectteam onderzocht voor het nieuwe onderzoek het gehele getroffen gebied ter grootte van ruim 11 miljoen hectare (bijna 3 keer Nederland). “Een dergelijk grootschalig onderzoek naar het aantal getroffen dieren is nooit eerder uitgevoerd in Australië, of waar dan ook ter wereld”, zegt een van de wetenschappers. “Andere landen kunnen lessen trekken uit deze studie om de impact van bosbranden beter te begrijpen.” Dermot O’Gorman meent dat dit soort extreme branden vaker voor gaan komen, als gevolg van klimaatverandering. Dit onderzoek “biedt andere landen een inkijkje in de toekomst, met megabranden en hun verwoestende impact op de natuur”.

Het rapport komt op tijd uit om meegenomen te worden in de herziening van de Environment Protection and Biodiversity Conservation Act. O’Gorman: “Nu de branden zo’n zware tol hebben geëist van de Australische fauna, is het versterken van natuurbescherming nooit zo belangrijk geweest. WWF blijft lobbyen voor beleid dat zowel de mens als de natuur ten goede komt, weer opbouwt wat verloren is gegaan en ervoor zorgt dat we een veerkrachtig Australië kunnen opbouwen.”

WWF gelooft dat we samen we het tij kunnen keren, door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of juist te planten met als doel: voor 2050 wereldwijd 1 biljoen bomen herstellen en beschermen. Met dit ambitieuze doel bouwen we aan levende en klimaatbestendige bossen, die blijven groeien. Hierdoor houden we de aarde leefbaar voor mens en dier.

Aanbevelingen

De aanbevelingen in dit tussentijdse rapport pleiten voor het vergroten van kennis over de dichtheid van populaties van wilde dieren, het reageren op branden, het verbinden van leefgebieden zodat dieren kunnen ontsnappen, het in kaart brengen en beschermen van intact leefgebied voor bedreigde soorten, het verbeteren van brandpreventie en het inzetten van reddingsteams. Het definitieve rapport wordt eind augustus verwacht.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Atlantisch Regenwoud groeit met 400.000 bomen

Het Atlantisch Regenwoud – gelegen in Argentinië, Brazilië en Paraguay – is een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Ooit was dit prachtige gebied 30 keer zo groot als Nederland, hier is nog slechts 5 keer van over.
Meer info
WWF-Australia / patchworks

Een koala-tag op zonne-energie: innovatie beschermt Australische natuur

Anderhalf jaar na de verwoestende branden in Australië wordt er hard gewerkt aan het herstellen van verbrande stukken natuur en het beter beschermen van de dieren die er leven. Dankzij de vele donaties vanuit Nederland en andere landen wereldwijd, kon WWF Australië het project Regenerate Australia lanceren. Dit is het grootste natuurherstelprogramma in de geschiedenis van Australië! Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het verdubbelen van het aantal koala’s in het oosten van het land voor 2050, het herstellen van 12,6 miljoen hectare natuur, en de overstap naar duurzame energie.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info
Peter Chadwick / WWF

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).