WWF-Australia / patchworks
29 juli 2021

Een koala-tag op zonne-energie: innovatie beschermt Australische natuur

Anderhalf jaar na de verwoestende branden in Australië wordt er hard gewerkt aan het herstellen van verbrande stukken natuur en het beter beschermen van de dieren die er leven. Dankzij de vele donaties vanuit Nederland en andere landen wereldwijd, kon WWF Australië het project Regenerate Australia lanceren. Dit is het grootste natuurherstelprogramma in de geschiedenis van Australië! Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het verdubbelen van het aantal koala’s in het oosten van het land voor 2050, het herstellen van 12,6 miljoen hectare natuur, en de overstap naar duurzame energie.

Om deze doelen te bereiken investeert Regenerate Australia in innovatieve oplossingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tag op zonne-energie voor koala’s? Een team van de University of the Sunshine Coast ontwikkelde een oormerkje voor koala's op zonne-energie. Deze tags zijn zo groot als een muntje van vijf cent, hebben geen batterij nodig, hebben een bereik van honderden meters en gaan een koalaleven lang mee.

RSwwfau_15953_RSwwfau_15953_web.jpg

De koala’s die gered werden tijdens de branden, krijgen zo’n tag als ze weer worden uitgezet. Zo zijn ze makkelijk te traceren en kan hun gezondheid in de gaten worden gehouden. Als er weer een brand uitbreekt, dan kunnen de koala’s sneller gelokaliseerd en gered worden. Tijdens de branden anderhalf jaar geleden werden naar schatting 60.000 koala’s getroffen. Nu dit soort hevige branden steeds vaker voor komen, kunnen de tags een cruciale rol spelen in het beschermen van koala’s.

Kartonnen schuilplaatsen

Een andere innovatieve oplossing werd bedacht door een wildlife researcher van de Macquarie University: kartonnen schuilplaatsen voor kleine dieren. “Branden verwoesten de vegetatie waar kleine dieren zich verstoppen”, vertelt Alexandra Carthey. “Roofdieren zijn enkele minuten na een brand al ter plaatse, ze weten dat de omstandigheden om te jagen dan uitstekend zijn. Deze vossen en wilde katten dunnen de populatie inheemse dieren uit, zij zijn kwetsbaar zonder plek om zich te kunnen verstoppen.”

RSwwfau_15875_RSwwfau_15875.jpg

De kartonnen schuilplaatsen zijn gemaakt van gerecycled karton, en voorzien van een laagje bijenwas, zo zijn ze waterdicht. Na een brand worden de schuilplaatsen direct door hulpverleners in een gebied gezet. Ze kunnen bij elkaar gezet worden, of worden gebruikt als corridor tussen verbrande gebieden. Na een jaar vergaan de schuilplaatsen vanzelf.

Wombat-holen

Naast tags en schuilplaatsen, wordt er onderzoek gedaan naar wombats en het gebruik van hun holen. Wombats graven meerdere holen, waardoor er veel een groot deel van de tijd niet in gebruik zijn. Met camera’s wordt bekeken welke dieren gebruik maken van deze holen om te schuilen tijdens een brand, of om te ontsnappen aan roofdieren daarna. Het aantal wombats is de laatste jaren afgenomen, door de populatie te herstellen krijgen wombats én vele andere dieren weer een kans.

Gerelateerde artikelen

Briano / WWF Australië

60.000 koala’s getroffen door bosbranden

Meer dan 60.000 koala’s werden getroffen door de bosbrandencrisis in Australië eerder dit jaar, blijkt uit een rapport van WWF. De boombewonende buideldieren stierven in de vlammen of hadden te maken met verwondingen, inademing van rook, hittestress, uitdroging, verlies van leefgebied, verminderd voedsel, verhoogd risico ten prooi te vallen aan roofdieren en conflicten met andere dieren in het niet-verbrande bos waar ze naartoe waren gevlucht. WWF kondigt een herstelplan aan om het aantal koala’s in Australië weer te laten toenemen.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
Shutterstock / Anna Levan / WWF

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).