Shutterstock / Luke Wait / WWF
28 februari 2018

Wat fietskabels, koeien en medicijnen te maken hebben met het verdwijnen van grote katten

 
 
 
 

Grote katten krijgen het - hoe machtig en krachtig ze er ook uitzien - door menselijk handelen steeds moeilijker. Naast verlies van leefgebied en stroperij zijn er nog meer, onverwachte, bedreigingen voor Big Cats.

Staaldraad van fietsen als valstrik

Staaldraad van fietsremmen wordt steeds vaker ingezet voor het maken van valstrikken. En al zijn deze vallen niet altijd geplaatst met het doel om grote katten te doden, de vallen maken geen onderscheid tussen dieren. Zo komt het steeds vaker voor dat grote katten de dupe worden van deze illegale manier van jagen.

Medicijnen en statussymbolen

Op dit moment leven er nog maar 3900 tijgers in het wild. Maar, in gevangenschap (in landen als China, Thailand, Laos en Vietnam) leven er nog zo’n 8000 tijgers. Goed nieuws zou je denken. Maar déze tijgers worden gefokt voor illegale handel. Er worden nog steeds enorme bedragen neergeteld voor tijgerproducten: van gebruik in traditionele medicijnen tot statussymbolen.

Kostbare botten

De vraag naar tijgerbotten stijgt. Daarom wordt steeds vaker het skelet van leeuwen gebruikt voor verwerking in traditionele Aziatische medicijnen als alternatief voor deze tijgerbotten.

Vee en plantages

De jaguar – de grootste kat van Amerika – leeft nu nog maar op de helft van het gebied waar hij ooit leefde. Het oorspronkelijke leefgebied van de jaguar wordt nu gebruikt voor het houden van vee en voor plantages.

Boze boeren

Door gebrek aan voedsel en gebrek aan ruimte trekken sneeuwluipaarden steeds vaker de bewoonde wereld in op zoek naar eten, zoals een geit of een koe. Boeren verliezen op deze manier hun vee en dus hun inkomen aan sneeuwluipaarden. Als verdediging of vergelding worden sneeuwluipaarden gedood.

 

Gerelateerde artikelen

All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’

WWF is diep teleurgesteld over het besluit van de Russische procureur-generaal om de activiteiten van WWF aan te merken als ‘ongewenst op het grondgebied van de Russische Federatie’. Als gevolg hiervan heeft WWF-Rusland (Vsemirnyi Fond Prirody) met onmiddellijke ingang de moeilijke beslissing genomen om niet langer deel uit te maken van het WWF-netwerk. Helaas komt hiermee een einde aan WWF-Rusland's trotse geschiedenis van meer dan 30 jaar natuurbehoud in Rusland.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).