Gemeente Texel
23 juni 2021

‘Wad’ minder plastic op Texel

Zaterdag 26 juni is de Dag van het Wad. En als je als toerist onze Wadden bezoekt, dan krijg je al snel dat fijne eilandgevoel. Heerlijk los zijn van de dagelijkse beslommeringen en genieten van de mooie zee, de prachtige, brede stranden, de indrukwekkende eilandnatuur en de gezellige dorpen. En nergens in dat mooie plaatje hoort plastic thuis, niet op straat, niet in zee, niet op het strand. Zo denken ze er op het eiland zelf ook over want Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.

Op Texel zijn sinds februari al flink wat stappen gezet om te stoppen met plastic. Aan boord van de veerboot van de TESO draait een video die laat zien hoe het eiland plasticvrij gemaakt wordt en wat je zelf kan doen. De organisatie Texel Plastic Vrij organiseert elke eerste zaterdag van de maand een beach clean-up voor iedereen die mee wil doen. Op het oog lijkt het soms of er op het strand niet veel afval ligt, maar elke keer wordt er weer veel afval opgehaald!

Extra watertappunten en meer plasticvrije horeca

Op het eiland gebeurt veel om plastic tegen te gaan. Plaatselijke ondernemers kijken of ze op het eiland zelf plastic kunnen gaan recyclen. Op initiatief van de gemeente Texel heeft het Waterbedrijf PWN in alle Texelse dorpen een watertappunt geplaatst. Hier kan iedereen nu gratis een drinkflesje bijvullen. Dat scheelt al veel plastic wegwerp-waterflesjes. Ook op de terrassen wordt een stuk minder gebruik gemaakt van plastic. Meer en meer horecaondernemers op Texel zijn volop bezig met duurzame alternatieven voor bakjes, roerstaafjes en andere wegwerp-artikelen.

Met steun van zowel het Waddenfonds als van de plaatselijke organisatie STIFT voert Texel Plastic Vrij de komende jaren projecten uit gericht op het verder terugdringen van het lokale plasticgebruik zodat het eiland zo snel en goed mogelijk Plastic Smart wordt.

Plastic Smart Cities is een internationaal initiatief van het Wereld Natuur Fonds voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Inmiddels doen wereldwijd meer dan 30 steden en toeristische hotspots mee met dit initiatief. Amsterdam is hierin de koploper.



Wat kun jij doen?

  1. Teken de petitie voor een internationaal plasticverdrag
  2. Verminder je plasticgebruik met onze tips
  3. Doe mee met clean-ups van bijvoorbeeld Texel Plastic Vrij, Stichting de Noordzee en van Daan en Steef
  4. Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via info@wwf.nl

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).