Herrie onderwater is de nieuwe bedreiging van zeezoogdieren
Herrie onderwater is de nieuwe bedreiging van zeezoogdieren
Een recent WWF rapport geeft inzicht in behaalde successen in de bescherming van zeezoogdieren van de afgelopen 50 jaar. Daarentegen komen we helaas ook nieuwe uitdagingen tegen, zoals herrie onderwater. .
Bijvoorbeeld in het Noordpoolgebied. Hier is niet alleen het smelten van het zee-ijs een probleem, maar ook het gevolg hiervan. Er is een drastische toename in menselijke activiteiten zoals scheepvaart en olieboringen. Dit brengt een heleboel herrie met zich mee. En dit verstoort direct het gedrag van zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de Groenlandse walvis, beloega en narwal. Zij gebruiken klikken, fluittonen en liedjes om een partner te vinden, jongen groot te brengen en voedsel te zoeken. Geluid is voor deze onderwatermuzikanten van levensbelang. Door de herrie onder water kunnen ze niet goed meer met elkaar communiceren, en in het ergste geval sterven ze.
Bedreigde grijze walvissen
Bovendien is de Noordpool in de zomer een belangrijk voedselrijk gebied voor heel veel andere soorten walvissen, zoals de ernstig bedreigde westelijke grijze walvis. Treurig genoeg vonden er explosies voor onderzoek naar oliebronnen plaats in het gebied waar de grijze walvissen naar voedsel zoeken, namelijk de wateren rondom het Russische eiland Sachalin. De walvissen werden daardoor zó erg verstoord dat ze stopten met eten en het gebied verlieten. Ze raakten hierdoor verzwakt. Mede door inzet van het WWF is het gelukt om maatregelen te nemen om het geluid van deze explosies te verminderen en het voedselgebied van de grijze walvissen veilig te stellen.
Meer bescherming
De grijze walvissen kunnen zich nu weer naar hartenlust vol eten. Helaas gaat het hier slechts om een heel klein gebied ten opzichte van een enorme Noordpool. Hoe mooi zou het zijn als het hele leefgebied van de walvissen beschermd zou zijn? Het mooie van herrie onder water is dat het probleem direct verholpen wordt als de volumeknop teruggedraaid wordt.
Wil je ook dat er meer maatregelen tegen de herrie in de Noordpool? Teken dan de petitie!
Gerelateerde artikelen
Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen
Geen groen licht voor diepzeemijnbouw
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).