Joost van Uffelen / WWF

Een blauwe haai in een blauwe zee

Er wordt heel veel gevist naar deze haai.

  • Status: Bijna bedreigd
  • Zwemt duizenden kilometers per jaar

De blauwe haai

Blauwe haaien zijn nieuwsgierige roofdieren die over de hele wereld leven. Het liefst bevinden ze zich in open wateren met tropische tot koude gematigde temperaturen. Waar de naam van de blauwe haai vandaan komt is geen mysterie: hij heeft namelijk een blauwe huid! Dit is uniek voor haaien, die meestal grijs van kleur zijn.

Het is een grote haai, die ongeveer 3 meter lang kan worden. Hij eet echter het liefst kleinere prooidieren, zoals kleine vissen en inktvissen. Ze voeden regelmatig in de diepe gedeeltes van de open zeeën. Blauwe haaien zwemmen graag ver en migreren veel. Het is één van de meest verspreide haaiensoorten. Gedurende hun leven trekken ze door hele oceanen. Een meting van een getagde haai liet zien dat de desbetreffende haai 9200 kilometer had gezwommen! Wetenschappers denken dat blauwe haaien hun buikvinnen gebruiken om op de stroming te zweven, zodat ze energie besparen tijdens hun reizen.

Maar een paar keer per jaar komen de mannetjes en vrouwtjes samen om zich voort te planten. De mannetjes zijn agressief en bijten de vrouwtjes. Deze hebben een hele dikke huid om zich hiertegen te beschermen. Blauwe haaien worden redelijk jong volwassen en kunnen zich daarom snel voortplanten.

Joost van Uffelen / WWF

Over de hele wereld gaan veel toeristen op zoek naar blauwe haaien. Gelukkig zijn er verantwoorde reisorganisaties die rekening houden met het welzijn van de haaien. 

Wat is er aan de hand?

Blauwe haaien behoren tot de meest geviste haaien ter wereld. Ze worden doelbewust bevist en verkocht op markten, waar hun grote vinnen veel geld waard zijn. De aantallen blauwe haaien gaan achteruit en lokaal hebben vissers gerapporteerd dat ze een achteruitgang zien in de hoeveelheden haaien die ze vangen. Over de wereldwijde aantallen van de blauwe haai zijn geen getallen bekend, omdat de haai zeer verspreid voorkomt. De blauwe haai wordt ook regelmatig als bijvangst gevangen, wanneer hij vast komt te zitten in netten van vissers die eigenlijk naar andere dieren vissen.

Waarom is het belangrijk om de blauwe haai te beschermen?

Omdat de blauwe haai veel migreert, is het moeilijk om goede beschermingsmaatregelen te nemen, want die maatregelen moeten dan ook grensoverschrijdend zijn en grote gebieden omvatten. Doordat hij zoveel migreert, is het ook juist een belangrijke soort om te beschermen. Hij bevindt zich in veel verschillende regio’s en maakt op al deze plekken deel uit van het ecosysteem. Hij wordt daar gegeten door grotere roofdieren en eet de kleinere dieren zelf op. Zo blijft de balans van de onderwaterwereld in stand.

Joost van Uffelen / WWF

Waardoor wordt de blauwe haai bedreigd?

  • 1

    Visserij

    Veel blauwe haaien worden jaarlijks gevangen. Hun vlees is niet veel waard, maar hun vinnen wel. Deze worden afgesneden en de haai wordt vaak weer terug het water ingegooid. Deze manier van vissen is niet duurzaam, en veel van het dier gaat zo verloren, naast dat het natuurlijk ook een hele wrede manier is, want de haaien sterven zo een hele trage en pijnlijke dood.

    Lees verder
  • 2

    Bijvangst

    Net als veel andere vis- en haaiensoorten wordt de blauwe haai ook regelmatig per ongeluk gevangen. Ze blijven vastzitten in sleepnetten of andere soorten netten waar ze niet meer uit kunnen ontsnappen.

Wat doet WWF?

WWF werkt samen met vissers, wetenschappers en de overheid om er voor te zorgen dat er goede oplossingen kunnen komen voor de problemen in de visserij. Door bijvoorbeeld diervriendelijke manieren te bedenken hoe de haaien weer losgelaten kunnen worden in de zee als ze per ongeluk gevangen zijn. We kijken ook naar vistechnieken die ervoor zouden kunnen zorgen dat er minder bijvangst voorkomt. Het is ook belangrijk dat er limieten gesteld worden op de vangst voor blauwe haaien, anders kan overbevissing een toenemend groot probleem worden voor de vis.

Meer weten?

Jacob Degee / WWF-Hong Kong
Haaiensoorten
Haaiensoorten
Lees meer over verschillende soorten haaien.
Shutterstock / Rich Carey / WW
Oceanen
Oceanen
Lees meer over deze mooie, maar kwetsbare onderwaterwereld.

Gerelateerde artikelen

Elke Bojanowski / WWF-HK

Haai Five! Het is Shark Awareness Day

Het is internationale Shark Awareness Day, een dag die haaien verdienen vanwege hun belangrijke rol in de natuur. Vandaag zetten we ze dan ook graag in the spotlight. Dat doen we aan de hand van vijf bijzondere manieren waarop haaien (maar ook roggen, die aan haaien verwant zijn), de wereld een handje helpen. Wist je bijvoorbeeld dat haaien helpen bij het tegengaan van klimaatverandering? Of dat ze onze zuurstofbronnen beschermen?
Meer info
VDOS Global / WWF-Canada

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info
WWF / Wildlife Pictures / Jerome Mallefet

Haai Five 'to-do-lijst' voor de minister

Veel haaien- en roggensoorten wereldwijd worden bedreigd. Een nieuw beleid is dringend nodig en dat is precies waar de minister op aanstuurt. WWF heeft alvast een ‘to do-lijst’ voor de minister om de haaien succesvol te kunnen beschermen.
Meer info
Antonio Busiello / WWF-US

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!