6 x apps om duurzaam te eten

Duurzaam eten: wat is dat en hoe doe je het?! Deze apps zijn in het leven geroepen om het jou een stuk makkelijker te maken. We zetten zes apps voor je op een rij. Zo vind je de beste veganistische of vegetarische restaurants, weet je welke producten in het seizoen goed zijn en ga je voedselverspilling tegen. Alle apps zijn te vinden in de App Store en Google Play store.

1. HappyCow find Vegan Food

Met deze app heb je een goed overzicht van alle veganistische en vegetarische restaurants en cafés bij jou in de buurt. Dat maakt buiten de deur vegetarisch of veganistisch eten, een stuk makkelijker! De app geeft aan welke restaurants volledig vegan of vegetarisch zijn, maar laat ook zien welke restaurants vegan/vegetarische opties op het menu hebben staan. Er is een gratis en betaalde versie van beschikbaar. De betaalde versie is uitgebreider.

2. De Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal

Seizoensgebonden eten betekent dat jouw groente en fruit niet vanuit alle uithoeken van de wereld ingevlogen hoeven worden. Maar hoe weet je nu wanneer welke groenten en fruit in het seizoen zijn? Daarvoor heeft Milieu Centraal de Groente- en Fruitkalender in het leven geroepen. Voer een groente- of fruitsoort in en aan de hand van een ABC-score, weet je meteen hoe goed of slecht het is om dit product op het moment te eten. De score is gebaseerd op de meest voorkomende teeltmethode, de meest voorkomende transportwijze en het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor dat product uit dat land in die maand.

3. VISwijzer van Good Fish Foundation

Met de VISwijzer weet je makkelijk en snel of vissen en schaal- en schelpdieren die in Europa te koop zijn, duurzaam zijn om te eten. Daarnaast vind je makkelijk welke restaurants, viswinkels en groothandelaren goede duurzame vis verkopen bij jou in de buurt. De vis kan vijf verschillende (kleur) beoordelingen krijgen: keurmerk, goede vis (Groen), tweede keus (geel), vermijden (rood) en bijvangst (zwart). Ook deelt de VISwijzer recepten en het laatste nieuws rondom duurzame vis.

4. Too good to go

Deze app is in het leven geroepen om voedselverspilling tegen te gaan! Wist je dat Nederlanders gemiddeld 13% van het eten dat ze kopen weggooien? De Europese Commissie berekende dat binnen de Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton voedsel wordt verspild. Voedselverspilling is daarnaast ook nog eens verantwoordelijk voor 6 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen. Via de app Too Good to Go kunnen lokale restaurants/winkels aan het eind van de dag hun ‘overschot’ op de app plaatsen. Tegen een klein prijsje kun je het dan kopen: een tas vol met lekkere producten, die anders weggegooid zouden worden!

5. Keurmerkenwijzer

Keurmerken: je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Het zijn er zoveel… En wat betekenen ze eigenlijk? Met deze app van Milieu Centraal kun je snel opzoeken wat een keurmerk inhoudt en in hoeverre het let op milieu-, dierenwelzijns- en sociale aspecten. Ook vind je hier hoe de controle plaatsvindt.

6. Questionmark

Met de app Questionmark kun je per product zien hoe deze scoren op het gebied van mensenrechten, gezondheid, milieu en dierenwelzijn. Je kunt producten opzoeken of simpelweg scannen!

Teken de petitie

Landen binnen de Europese Unie zijn topimporteur van producten zoals soja, palmolie, cacao en vlees, die verantwoordelijk zijn voor ontbossing. Stukken bos en savanne worden ontbost en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Kostbare natuur en leefgebieden van mensen en dieren worden hierdoor verwoest. Teken daarom nu onze petitie voor een Europese wet die wereldwijd bossen beschermt!

Steun ons met een eenmalige gift

De natuur heeft jouw steun nodig

Eenmalige gift

Help ons de natuur te beschermen

Wat WWF met je gift doet

Met jouw gift helpen we bijvoorbeeld de Javaanse neushoorns:

  • Samen met de Indonesische autoriteiten zoeken we naar een tweede leefgebied voor de Javaanse neushoorns.
  • Zodra een nieuw gebied gevonden is, planten we voedselplanten en leggen we modderpoelen aan. Zo maken we het gebied geschikt voor de dieren.
  • Met DNA-onderzoek worden de juiste dieren geselecteerd voor een overplaatsing naar een nieuw leefgebied.