Plastic: waarom we NU moeten handelen
Het doodt en schaadt het zeeleven.
Waarom is plastic een probleem?
Per jaar komt meer dan 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Wat doet WWF-NL?
WWF-NL is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Hiermee willen we laten zien hoe een grote stad aan het water het plasticprobleem kan aanpakken. Het is de bedoeling dat de projecten tegelijkertijd bijdragen aan de bestaanszekerheid van de lokale bevolking. De steden waar we beginnen zijn Manado, Labuan Bajo (beide in Indonesië), Davao (Filipijnen) Phu Quoc (Vietnam) en Hong Kong (China). Daarnaast zijn we actief in Brazilië en Bonaire.
Plastic verstikt onze oceanen
- Zeeschildpadden eten plastic zakken die ze als kwallen (hun voedsel) beschouwen
- Zeevogels worden gevonden met hun magen vol met plastic items
- Plastic afval kan vast komen te zitten in en op koraal en de gezondheid van riffen aantasten.
- Microplastics worden door vrijwel alle zeedieren direct of indirect geconsumeerd, zelfs door plankton. Plastics zitten in de hele voedselketen, ook die van ons.
Teken voor een zee zonder plastic!
We kunnen niet langer wegkijken. Wegkijken van een zeeschildpad die stikt in een plastic zakje, van een walvis met kilo’s plastic in zijn maag en van een albatros die stukjes plastic voert aan haar jong. Om dit probleem wereldwijd aan te pakken roepen we op voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling.

Plastic wordt gevonden in de diepste uithoeken van de oceaan, en zelfs in afgelegen Noordpoolijs. Het is een ontnuchterend voorbeeld van onze voetafdruk op aarde.
Dodelijk voor dieren
Doordat de stukjes plastic in vervuild water liggen, worden ze steeds giftiger. Zeedieren zien ze aan voor voedsel, wat ze vaak met de dood moeten bekopen. Ze raken vergiftigd of stikken in een plastic voorwerp. De dieren bovenaan de voedselketen, zoals haaien, orka’s en ijsberen, krijgen erg veel gif binnen doordat hun prooidieren giftig plastic eten. De gigantische hoeveelheden plastic in zee hebben een enorme invloed op de gezondheid van zeedieren en daarmee op het hele ecosysteem.
Mini-docu: 'No Plastic In Nature'
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!
Waar zijn we actief?
Onze focusgebieden voor de oceanen
Voor welke dieren zijn we actief?
Inwoners van de zee die we willen beschermen