Ola Jennersten WWF-Sweden

Mens & Gedrag

Samen kunnen we het tij keren.

Wij mensen veroorzaken veel problemen. We zijn de aarde aan het verwoesten. Maar het goede nieuws is dat we ze óók kunnen oplossen.

 

Meer bedreigingen, maar ook meer oplossingen

We leven in een tijd waarin de natuur steeds meer bedreigd wordt. Een tijd waarin het aantal dieren op onze wereld in minder dan een generatie is gehalveerd. Waarin oceanen, rivieren en bossen worstelen met de groeiende druk die we ze opleggen. En waarin we steeds meer de catastrofale gevolgen van de klimaatverandering zien.

Maar tegelijkertijd zijn steeds meer mensen zich daar bewust van. De wetenschap komt steeds verder, de verplichtingen naar regeringen en bedrijven worden ambitieuzer en met innovatie kunnen we meer impact maken.
Honderden miljoenen mensen laten hun stem horen over de toekomst die ze willen. De wereld is zich meer bewust van de problemen en meer toegewijd om ze aan te pakken dan ooit tevoren. Dit is hét moment om iets te doen!

Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
"Het is meer dan duidelijk dat we actie moeten gaan nemen om er voor te zorgen dat plastic in de oceaan een uitzondering wordt!"
Bekijk mijn blogs

Bevolkingsgroei

Het standpunt van WWF-NL

Wereldbevolking

In 2100 zal de absolute wereldbevolking volgens schattingen zijn toegenomen van 7,5 miljard naar 10 tot 11 miljard. De VN meldt in een recent rapport dat een groeiende bevolking de natuur onder druk zet.

Natuurlijk drukt een groeiende wereldbevolking een steeds grotere stempel op onze aarde. Voor WWF draait het om hoe we met z’n allen omgaan met deze ene planeet. Hoe we produceren, hoe we consumeren. Een groeiende wereldbevolking betekent immers dat dezelfde hoeveelheid land, water en grondstoffen gedeeld moet worden met veel meer mensen. We kunnen niet meer gebruiken dan de aarde ons levert. Duurzaam gebruik is dus cruciaal.

3,5 planeet

Met ons huidige gebruik ligt er bijvoorbeeld een grote taak voor ons hier in Europa. Als iedereen zo zou leven als een Nederlander dan hebben we 3,5 planeet nodig. WWF staat voor een gezonde planeet waar zowel mensen, dieren en planten kunnen floreren. Dat kan als we vooral anders (minder) consumeren en produceren. En dan gaat het met name om ons energie verbruik en voedselproductie.

Resultaten en Updates

Kustlijn Bonaire 10x meer vervuild met plastic dan Noordzeestranden

Uit onderzoek is gebleken dat de kustlijn van Bonaire 10 keer zo erg vervuild is met plastic dan de Noordzeestranden.
Meer info

Izmir is de tweede stad die Plastic Smart wordt!

Plasticvervuiling is een groot probleem, dat zich vooral afspeelt in de natuur, maar voor een groot deel wordt veroorzaakt in steden. Izmir, in Turkije, is de tweede stad die meedoet aan WWF’s initiatief en wordt een Plastic Smart City! In 2030 zal er vanuit Izmir geen plastic meer in de oceaan belanden.
Meer info

Babyschildpad met 104 stukken plastic in zijn lijf

In Florida is een babyschildpad gevonden met 104 stukken plastic in zijn lijfje. Het zeeschildpadje heeft dit helaas niet overleefd.
Meer info

Toerismesector tekent voor minder plasticvervuiling op vakantiebestemmingen

Honderd bedrijven en organisaties uit de toerismesector tekenen vandaag de International Tourism Plastic Pledge. Dit is een belangrijke stap in het verminderen van plasticvervuiling op vakantiebestemmingen.
Meer info

2050: een ijsvrije Noordpool?

De cryosfeer – alle delen op onze aarde die bevroren zijn door ijs, sneeuw of gletsjers – dreigt te verdwijnen. Opwarming en toenemende druk van menselijke activiteiten zoals visserij en vervuiling zorgen ervoor dat deze gebieden in rap tempo veranderen. Het lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar wat er in de cryosfeer gebeurt heeft groot effect op andere delen in de wereld en ook op ons.
Meer info

Eerste WWF-Sea Swim levert € 147.380 op tegen plasticvervuiling in de oceanen

Onder luid gejuich hebben vanmiddag 590 geoefende en minder geoefende zwemmers de Noordzee bedwongen om geld in te zamelen tegen plasticvervuiling. Voor deze eerste WWF-Sea Swim werd 0,5 of 1 kilometer gezwommen en hebben de deelnemers maar liefst 147.380 euro ingezameld!
Meer info
Unsplash

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!