Shutterstock / Piyaset / WWF

Klimaatverandering

Van de overstromingen in Limburg tot hevige bosbranden in Zuid-Amerika: de gevolgen van klimaatverandering worden wereldwijd steeds groter. Als we natuur inzetten als oplossing hiervoor staan we sterker in de klimaatcrisis.

Wat is er aan de hand?

Jaar na jaar worden warmterecords gebroken. De strijd tegen klimaatverandering komt op gang, maar schiet nog te kort. Met de huidige internationale klimaatplannen gaan we niet binnen de 1,5°C stijging blijven. Zo'n temperatuurstijging heeft desastreuze gevolgen voor mens en natuur. 

Deze opwarming heeft gevolgen voor iedereen: zowel mens als natuur. Als we niks doen tegen klimaatverandering kan een derde van alle plant- en diersoorten binnen 100 jaar uitsterven. En 280 miljoen mensen wereldwijd zullen te maken krijgen met een stijgende zeespiegel in hun leefomgeving.

Chip Somodevilla / Getty Images News

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering is de verandering in klimaatpatronen die sinds de Industriële Revolutie plaatsvindt, als gevolg van de toenemende hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer. Die toenemende broeikasgassen komen door het stijgende gebruik van fossiele brandstoffen en door de uitstoot van methaan door vee.

De wereld is de laatste 130 jaar 1,1°C warmer geworden en het zeeniveau is met twintig centimeter gestegen door de opwarming en het smelten van de ijskappen. In Nederland is het zelfs 1,9°C warmer geworden.

We zitten in een klimaatcrisis. Maar met meer natuur hebben we de oplossing in handen. Door meer natuur zijn we beter bestand tegen gevolgen van klimaatverandering.

Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering?

We staan voor één van de grootste uitdagingen die de mens ooit heeft meegemaakt. Klimaatverandering zal onze levens beïnvloeden. Door meer extreme weersomstandigheden zullen we steeds meer te maken krijgen met voedseltekorten, tekort aan drinkwater, warmer weer en overstromingen.

Mensen, dieren en planten hebben hier last van. Veel bedreigde dier- en plantsoorten leven in gebieden die lijden onder de effecten van klimaatverandering. Het klimaat verandert zo snel dat dieren en planten zich niet snel genoeg kunnen aanpassen.

Als we niks doen tegen klimaatverandering sterft een derde van alle dier- en plantsoorten mogelijk nog binnen een eeuw uit. Daarbij maakt het veel uit hoeveel de temperatuur stijgt.

Chris Linder / WWF-US

Wat doet WWF?

WWF zet de natuur in als oplossing tegen de gevolgen van klimaatverandering. ​​

Meer natuur zorgt voor meer CO2-opname en dus afkoeling, meer veiligheid, meer biodiversiteit en voldoende voedsel en water voor iedereen. Als we meer bomen planten en rivieren de ruimte geven, kunnen we het water beter vasthouden. Met meer mangroves en meer koraalriffen, natuurlijke buffers, kunnen we kwetsbare kustgebieden beter beschermen.​

  • 1

    Samenwerken met bedrijven en overheden

    We stimuleren overheden, financiële instellingen en bedrijven om de nodige stappen te zetten. Zoals het aanpassen van wetgeving of het stoppen van geld in groene oplossingen in plaats van grijze.

  • 2

    Lokale experts betrekken

    We werken samen met de bewoners en lokale experts in de landschappen waarin we actief zijn. Deze mensen hebben goede inzichten, juist omdat zij al generaties lang leven in de gebieden.

  • 3

    Natuur als oplossing

    We onderzoeken en bewijzen hoe de natuur als een succesvolle oplossing ingezet kan worden.

    Bijvoorbeeld door te kiezen voor natuurlijke golfbrekers zoals mangroves en koraalriffen in plaats van kunstmatige golfbrekers in de Koraaldriehoek en in het Caribisch gebied. We moeten rivieren weer de ruimte geven met natuurlijke rivieroevers in plaats van harde, rechte kades in Europa, dus ook in Nederland.

    Lees verder
  • 4

    Living Planet Report

    WWF brengt elke 2 jaar het Living Planet Report uit. Zo houden we doorlopend bij hoe het gaat met onze planeet. 

Wat kan jij doen?

Ook jij kunt kiezen voor een natuurlijke oplossing. Een groen dak of een boom in je tuin werken als een natuurlijke airco. Iedereen kan bijdragen aan meer natuur met de keuzes die je dagelijks maakt. We roepen iedereen op om met ons mee te doen.

Voetafdruktest

Kijk welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op onze aarde en doe de voetafdruktest van WWF.

Doe de test
mensen lopen op strand met vuilniszakken

Tips voor meer natuur

Bekijk onze tips en kom erachter hoe je de natuur een handje kan helpen door het maken van kleine veranderingen.

Bekijk duurzame tips

Wil je meer weten over klimaatverandering?

Global Warming Images / WWF
Oorzaken en Gevolgen
Oorzaken en Gevolgen
van klimaatverandering
Global Warming Images / WWF
Feiten en fabels
Feiten en fabels
Frans Lemmens / Hollandse Hoogte
Nederland
Nederland
en klimaatverandering
Karine Aigner / WWF-US
Rechtvaardigheid en klimaat
Rechtvaardigheid en klimaat
Wild Wonders of Europe / Widstrand / WWF
Natuurlijke klimaatoplossingen
Natuurlijke klimaatoplossingen
WWF / Carlos Drews
Wilde dieren tegen klimaatverandering
Wilde dieren tegen klimaatverandering

Resultaten en Updates

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Rode Kruis

Rode Kruis en WWF over klimaattop: “Werk met de natuur om klimaatrampen te voorkomen”

Terwijl wereldleiders bijeenkomen op de VN-klimaattop in Dubai, roepen het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) hen op om de natuur als bondgenoot te omarmen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel bij aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

"Een gratis oplossing voor het klimaatprobleem, graag" stond woensdag 8 november groot op de voorpagina van de Volkskrant. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders weliswaar stevig beleid tegen klimaatverandering steunt, maar dat de te nemen maatregelen te zwaar zijn voor de normale burger. En dat is natuurlijk heel begrijpelijk.
Meer info

Natuurlijke oplossingen op Bonaire voor een veiligere en gezondere leefomgeving

Meer groen en waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Dat blijkt uit onderzoek van WUR dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL)
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).