naturepl.com / Lynn M. Stone / WWF

Onderzoek

Inzicht in dieren, hun gewoonten en leefgebieden

Waarom onderzoek?

Om gericht te kunnen werken aan natuurbehoud is het heel belangrijk te weten wat er beschermd moet worden en of de manier waarop dat gedaan wordt nog steeds de juiste is. Daarom onderzoeken we onder andere hoeveel dieren en welke soorten er in gebieden zijn. Zo kunnen we vaststellen welk deel van het bos de hoogste natuurwaarde heeft en waar bescherming het meest effectief is.

WWF zet zich ook in om de handel in wilde dieren aan te pakken. Zo steunen we onderzoek waarbij de handelsroutes in kaart worden gebracht. En om beter te beoordelen welke bescherming de dieren nodig hebben, doen we onderzoek naar hun leefwijze.

Open veld met omgevallen, gekapte bomen

Below the Canopy

Below the Canopy is het eerste rapport ter wereld dat gaat over biodiversiteit in bossen. Het rapport, dat in augustus 2019 uitkwam, laat zien dat de dierenpopulaties in bossen sinds 1970 met gemiddeld 53% afnamen. Het verlies en de degradatie van leefgebied, voornamelijk door menselijk toedoen, vormen de grootste bedreigingen voor vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen. Het WWF-rapport meldt dat de daling het grootst is in tropische regenwouden zoals de Amazone.

Klimaatverandering op Borneo

WWF deed onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op verschillende dieren op Borneo. Zo kan de neushoornvogel een opwarming tot 2 graden aan, terwijl bij een verandering in temperatuur van 4 graden de vogel in veel gebieden op het eiland zou verdwijnen.

Resultaten en Updates

Betere bescherming voor natuur in Suriname

Het is officieel: Suriname heeft een nieuwe milieuwetgeving. Op 27 maart werd deze wetgeving unaniem aangenomen. Deze ‘Milieu Raamwet’ zet een historisch belangrijke stap in de bescherming van natuurlijke ecosystemen van Suriname en de Guianas.
Meer info

Wilde tapir geboren in Brazilie

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren
Meer info

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!