N.C. Turner / WWF

Duurzaam bosgebruik: het kan!

 

 

  • Bos levert geld op
  • Opbrengsten naar lokale bevolking

Duurzame productie, handel en landbouw

We stimuleren verantwoord gebruik van de bossen buiten de beschermde gebieden. Samen met de lokale bevolking ontwikkelen we duurzame productiemethoden voor bosbouw, visserij en producten zoals paranoten, koffie, rubber en copaiba-olie, om zo minder bos te hoeven kappen voor landbouw of veeteelt. We zorgen dat het bos geld oplevert, bijvoorbeeld met het FSC-keurmerk, zodat niemand het om zal kappen.

Ook helpen we bij de ontwikkeling van bestemmingsplannen en lobbyen voor de erkenning van de rechten van de lokale bevolking. Daarnaast helpen we bij het opzetten van dorpsbossen, waarbij de lokale bevolking het bos duurzaam beheert en de bijbehorende opbrengsten krijgt. Grote bedrijven stimuleren we over te stappen op het produceren van duurzame palmolie en hout.

Daarnaast doen we onderzoek naar vervuiling met kwik door de goudmijnindustrie. We ontwikkelen alternatieve technieken die minder schadelijk zijn voor dieren, planten en mensen.

Resultaten en Updates

Betere bescherming voor natuur in Suriname

Het is officieel: Suriname heeft een nieuwe milieuwetgeving. Op 27 maart werd deze wetgeving unaniem aangenomen. Deze ‘Milieu Raamwet’ zet een historisch belangrijke stap in de bescherming van natuurlijke ecosystemen van Suriname en de Guianas.
Meer info

Wilde tapir geboren in Brazilie

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren
Meer info

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!