N.C. Turner / WWF

Duurzaam bosgebruik: het kan!

 

 

  • Bos levert geld op
  • Opbrengsten naar lokale bevolking

Duurzame productie, handel en landbouw

We stimuleren verantwoord gebruik van de bossen buiten de beschermde gebieden. Samen met de lokale bevolking ontwikkelen we duurzame productiemethoden voor bosbouw, visserij en producten zoals paranoten, koffie, rubber en copaiba-olie, om zo minder bos te hoeven kappen voor landbouw of veeteelt. We zorgen dat het bos geld oplevert, bijvoorbeeld met het FSC-keurmerk, zodat niemand het om zal kappen.

Ook helpen we bij de ontwikkeling van bestemmingsplannen en lobbyen voor de erkenning van de rechten van de lokale bevolking. Daarnaast helpen we bij het opzetten van dorpsbossen, waarbij de lokale bevolking het bos duurzaam beheert en de bijbehorende opbrengsten krijgt. Grote bedrijven stimuleren we over te stappen op het produceren van duurzame palmolie en hout.

Daarnaast doen we onderzoek naar vervuiling met kwik door de goudmijnindustrie. We ontwikkelen alternatieve technieken die minder schadelijk zijn voor dieren, planten en mensen.

Resultaten en Updates

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.
Meer info

WWF positief over inzet op kwaliteit nieuwe bossenstrategie Schouten

De nieuwe bossenstrategie van minister Schouten zet sterk in op kwaliteit en connectiviteit van bos. Dit is belangrijk omdat vooral de kwaliteit van het bos als geheel telt.
Meer info

In de Amazone: Het bos verdedigen is levensgevaarlijk

“We moesten ons dorp verlaten en maandenlang in ballingschap leven. We konden niet meer voor onze families zorgen. Nog steeds worden we met de dood bedreigd.” Dit is het verhaal van twee Braziliaanse ‘defenders’; verdedigers van het bos. Voor hun eigen veiligheid en die van hun gemeenschap moeten ze anoniem blijven.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!