Bas Meelker / WWF
15 september 2019

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2019 bekend

Nog vijf boeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De shortlist is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn meer dan 120 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019: veldgidsen, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Op zondag 20 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Museum De Lakenhal in Leiden.

Shortlist Jan Wolkers Prijs 2019:

  • De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa – O.C. Hooymeijer – Uitgeverij Noordboek
  • De ontsnapping van de natuur – Thomas Oudman en Theunis Piersma – Uitgeverij Athenaeum
  • Foon – Marente de Moor – Uitgeverij Querido
  • Laat een boodschap achter in het zand – Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen - Uitgeverij Querido
  • Vogelatlas van Nederland – Jouke Altenburg, Harvey van Diek et al – Kosmos Uitgevers


Volgens de jury

Jury-voorzitter Jean-Pierre Geelen: "De jury was dit jaar blij verrast door de hoeveelheid, kwaliteit en diversiteit van de inzendingen. De shortlist bewijst dat het thema “natuur” zich uitstrekt tot vrijwel alle verschillende genres, van (semi-)wetenschappelijke werken tot romans, kinderboeken, kunst en poëzie. Een verheugende ontwikkeling, die aangeeft hoe de natuur leeft in de letteren."

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

 

Eerdere boeken

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Menno Schilthuizen – Darwin in de stad (2018), Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013).

Gerelateerde artikelen

Marente de Moor wint Jan Wolkers Prijs 2019

De Jan Wolkers Prijs 2019, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Foon’ van Marente de Moor. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in museum De Lakenhal in Leiden. Foon, verschenen bij uitgeverij Querido, is een roman over een biologenechtpaar dat in de Russische bossen op elkaar is aangewezen.
Meer info

Longlist Jan Wolkers prijs bekend

De beste 19 Nederlandstalige natuurboeken die in aanmerking komen voor de Jan Wolkers Prijs 2019 zijn gepubliceerd op de longlist. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er zijn ruim 110 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni 2018 en 1 juni 2019: veldgidsen, fotoboeken, poëziebundels, naslagwerken, kinderboeken en romans. In september wordt bekend welke van deze werken op de shortlist belanden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).