Milos Bicanski / WWF-UK
08 juni 2018

De Middellandse Zee dreigt 'zee van plastic' te worden

De Middellandse Zee verandert in een zee van plastic, met een recordniveau aan vervuiling door microplastics die zowel al het leven in zee als de menselijke gezondheid bedreigt. Dat is de conclusie van een rapport dat vandaag - op Wereld Oceanen Dag – is gepubliceerd. Hierin luidt WWF de alarmbel over de schadelijke effecten van overmatig gebruik van plastic, slecht afvalbeheer en massatoerisme op één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld.

Zeeschildpadden

Grote stukken plastic verwonden, verstikken en doden zeedieren, inclusief beschermde en bedreigde diersoorten, zoals zeeschildpadden en monniksrobben. Maar het zijn de microplastics - kleinere en meer verraderlijke fragmenten - die inmiddels recordniveaus van 1,25 miljoen fragmenten per km2 in de Middellandse Zee hebben bereikt. Dit is bijna vier keer hoger dan in de grootste 'plastic ophoping' in het noorden van de Stille Oceaan.

Middellands zeegebied minder aantrekkelijk door plastic soep

“De plasticvervuiling in de Middellandse Zee veroorzaakt ernstige schade aan de natuur, de economie en de volksgezondheid. Inmiddels vinden we door de gehele voedselketen de opname van microplastics, van kleine soorten zoals mossels tot de grotere soorten zoals de zwaardvis, maar ook zeezoogdieren. Desastreus voor het onderwaterleven, maar ook voor visserij en toerisme, belangrijke inkomstenbronnen voor de bewoners in de regio”, aldus Stephanie Verbeek, Hoofd Oceanen van WWF.

Plastic op het strand van Griekenland

66.000 vuilniswagens vol plastic afval

Jaarlijks belandt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 66.000 volle vuilniswagens in de Middellandse Zee. Het meeste afval wordt door Turkije en Spanje in zee geloosd, gevolgd door Italië, Egypte en Frankrijk. Zwerfvuil neemt met 40 procent toe door de vele toeristen die de regio bezoeken. Deze vervuiling, gecombineerd met de ingesloten ligging van de Middellandse Zee, heeft tot gevolg dat het plastic zich ophoopt.

Maatregelen zijn noodzakelijk

WWF dringt er bij overheden, bedrijven en particulieren op aan om de plasticvervuiling te verminderen met een ​​aantal acties:

  • Een juridisch bindende internationale overeenkomst om de lozing van plastic in de oceaan te stoppen
  • Nationale doelstellingen om 100% hergebruik en recycling van plastic te bereiken tegen 2030
  • Nationaal verbod op plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik, zoals rietjes en zakjes
  • Een oproep aan bedrijven om te investeren in innovatieve en duurzamer alternatieven voor plasticgebruik

“Plasticvervuiling is een wijdverspreid probleem dat niet opgelost kan worden door één continent, één overheid of één industriële sector alleen. Alleen door gezamenlijk te handelen kunnen we onze oceaan, rivieren, steden en levens bevrijden van onnodig plastic. Ook Nederlanders kunnen helpen door stranden op te ruimen en plastic voor eenmalig gebruik te vermijden”, aldus Stephanie Verbeek. 

Bekijk het rapport 'Out of the plastic trap'

Lees wat WWF doet tegen de plastic soep.

Gerelateerde artikelen

Plastic soep

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info
WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).