JORGE SIERRA / WWF-Spain
23 september 2020

Dringende actie is nodig om Doñana te redden

Uit een nieuwe analyse van WWF blijkt dat het Doñana National Park aan het verslechteren is door jarenlange verwaarlozing. Sinds 2010 diende WWF-Spanje al diverse klachten in over de slechte staat van het moerasgebied bij de Europese Unie. 

Het Doñana National Park in Spanje is in gevaar. Vele trekvogelsoorten komen in dit waterrijke gebied om te rusten tijdens hun migratie van noord naar zuid. Ondanks het feit dat er sinds 2010 aan de bel wordt getrokken door WWF-Spanje, falen autoriteiten om het gebied te beschermen. De diverse en kwetsbare natuur van Doñana bereikt binnenkort een breekpunt, tenzij er onmiddellijk actie wordt ondernomen.

Verwaarlozing

Juan Carlos del Olmo van WWF-Spanje: "Ondanks de voortdurende klachten en wetenschappelijk bewijs hebben Spanje en de autonome regering van Andalusië de bescherming van Doñana decennia lang niet serieus genomen. Ze hebben dit Werelderfgoedgebied verwaarloosd. Het is tijd om een van de belangrijkste beschermde gebieden van Europa te beschermen, anders verliezen we het wonder van Doñana voor altijd."


Kritieke situatie

De niet-duurzame waterwinning in Doñana zorgt voor een grote ecologische ramp. Dankzij de naar schatting 1.000 illegale waterputten en 3.000 hectare illegale boerderijen bereikt er steeds minder water het unieke gebied.

WWF roept op tot actie

Deze situatie laat het gebrek aan uitvoering en handhaving van de EU-waterwetgeving (Kaderrichtlijn Water) zien. WWF-Spanje roept al jaren op tot de uitvoering van een waterbeheerplan voor het behoud van het moerasgebied. WWF pleit voor een onmiddellijke sluiting van alle illegale boerderijen en bronnen en de ontwikkeling van een speciaal landbeheerplan.

Gerelateerde artikelen

Michel Gunther / WWF

NGO's roepen de EU op om waterkrachtprojecten niet meer te steunen

NGO’s hebben de handen ineengeslagen om de Europese Unie op te roepen om de overheidsfinanciering voor nieuwe waterkrachtprojecten in Europa stop te zetten. Het bouwen van meer waterkracht staat haaks op de biodiversiteitsdoelstellingen van de Europese Green Deal, gezien de kleine bijdrage die nieuwe centrales zouden leveren aan de energietransitie en afgezet tegen de milieuschade die ze veroorzaken. In een manifest vraagt WWF, samen met ondertekenaars zoals Climate Action Network Europe en Vogelbescherming, om publieke investeringen om te buigen naar verbetering van bestaande installaties, energiebesparende maatregelen en minder impactvolle alternatieven voor hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie.
Meer info
Saimir Kalbaj

Albanese premier Rama: de Vjosa-rivier blijft vrij van dammen in Albanië

Goed nieuws! De premier en president van Albaniëzijn voorstander van de oprichting van het Vjosa National Park. De rivier en de natuur in het gebied zouden niet vernietigd moeten worden, daarom heeft het ministerie van milieu officieel geweigerd een vergunning te verlenen voor waterkrachtprojecten in de benedenloop van de Vjosa-rivier.
Meer info
Michel Gunther / WWF

196 nieuwe grote dammen gepland in Europese beschermde gebieden

De biodiversiteit in Europese zoetwatergebieden verkeert al enige tijd in een crisis. Maar nu blijkt dat ook beschermde gebieden niet langer veilig zijn. 196 grote dammen en waterkrachtcentrales staan op het punt om gebouwd te worden in rivieren zoals de Donau, Mura en Sava.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).