WWF
08 mei 2019

5 tips om duurzamer te tuinieren

Houd je van tuinieren, dan houd je meestal ook van de natuur. Toch zijn mensen met groene vingers niet altijd groen bezig. Terwijl duurzamer tuinieren echt niet moeilijk is. We geven je vijf handige tips!

1. Maak je tuin bij-vriendelijk:

Bijen zorgen voor de bestuiving van ongeveer een derde van onze gewassen. We hebben ze dus hard nodig. Daarom is de toenemende bijensterfte een reëel gevaar. We kunnen bijen helpen door te zorgen voor voldoende bloeiende bloemen en planten in onze tuinen. Echte bijenlokkers zijn: hemelsleutel, kattenkruid, herfstaster, muurpeper, bergamotplant, zilverkaars en blauwe knoop.

2. Natuurlijke bladluisbestrijders:

Gif lijkt handig om van bladluizen af te komen, maar je jaagt er ook andere nuttige insecten en bijen mee weg. Dat kan anders. De belangrijkste natuurlijke vijand van de bladluis is het lieveheersbeestje. Bij tuinwinkels zijn speciale huisjes te koop die lieveheersbeestjes naar je tuin lokken. En ook lavendel en Afrikaantjes jagen luizen weg.

3. Maak je eigen compost:

Natuurlijk tuinonderhoud begint bij de bodem. In een rijke voedingsbodem groeien en bloeien planten goed. Compost is een prima bodemverbeteraar en veel minder belastend voor het milieu dan kunstmest. Je kunt het zelf maken door groente-, fruit- en tuinafval op een hoop in de tuin of in een speciale compostbak te bewaren. Bacteriën en andere bodemorganismen zetten het vervolgens om in bruikbare compost.

4. Vermijd turf:

In veel potgrond en tuinaarde zit turf. Het maakt de bodem luchtig en houdt water goed vast. Turf is gedroogd veen dat bestaat uit verrotte plantenresten die duizenden jaren zijn opgeslagen in een natte bodem. Veen houdt meer CO2 vast dan bossen. Maar om aan turf te komen, worden hele veengebieden afgegraven. Daardoor dreigen deze bijzondere ecosystemen te verdwijnen en komt veel CO2 vrij. Veen groeit bovendien veel langzamer aan dan het wordt afgegraven, slechts 1 millimeter per jaar. De productie van turf is dus niet duurzaam.

5. Energie besparen in de tuin:

Een terrasverwarmer is echt een no-go als het gaat om duurzaam buitenleven. Trek liever een jas aan als het ’s avonds fris wordt. Andere energiebesparende tuintips: gebruik verlichting op zonne-energie. Gaat de tuinverlichting op netstroom? Gebruik dan alleen ledlampen en installeer een bewegingsmelder. Dan gaat de verlichting alleen aan wanneer het nodig is.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.