WWF / Daan Noordhuizen
Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
19 maart 2019

Van de Zuidas naar Zeist

Per 1 Februari 2019 ben ik bij het Wereld Natuur Fonds (WWF) gestart als natuurbeschermer in het oceanenteam. Voordat ik bij WWF kwam werken, heb ik  8 jaar als strategieconsultant voor Accenture gewerkt, een wereldwijd advieskantoor dat professionele diensten aan grote bedrijven aanbiedt. In deze tijd heb ik veel kunnen leren: zo heb ik aan meer dan 20 projecten gewerkt voor klanten op het gebied van duurzaamheid (op onderwerpen zoals de energietransitie, slimme steden en circulaire economie), heb ik op prachtige locaties kunnen wonen (Amsterdam, Toronto, New York, Vancouver, West Palm Beach), heb ik een jaar voor de Verenigde Naties gewerkt en heb ik met sponsoring van Accenture mijn onderwaterfotografieboek over bedreigde diersoorten in het Caribisch gebied uitgegeven.

Terwijl mijn carrière op de Zuidas vlotjes verliep en mijn carrièrevooruitzicht en de bonussen en lease auto allemaal aantrekkelijk waren, heb ik de keuze om bij WWF als natuurbeschermer aan de slag te gaan, redelijk snel gemaakt. Ik deel met jullie graag mijn drijfveren die een rol in mijn beslissing hebben gespeeld. 

 

Nu of nooit

Onze natuurlijke wereld staat onder immense druk: nog nooit zijn er zoveel soorten zo snel uitgestorven. In de afgelopen 40 jaar is er volgens het WWF Living Planet Rapport van 2018 maar liefst een afname van 60% van populaties zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën. Als we biodiversiteitsverlies niet nu stoppen, zal dit grote gevolgen hebben voor de mensheid. We moeten nu iets doen voordat het te laat is, en daar wil ik een bijdrage aan kunnen leveren.

 

Conservation is conversation

Natuurbescherming is buitengewoon complex: het kan niet door één persoon of één stakeholder worden opgelost; iedereen moet samenwerken. Bij WWF wordt vaak gezegd dat ‘conservation is conversation’; natuurbescherming werkt alleen door in gesprek te gaan. Met de ervaring die ik in het bedrijfsleven heb opgedaan hoop ik hieraan bij te dragen. Bij WWF zal ik werken aan twee immense opgaven: het redden van koraalriffen in de koraaldriehoek en een plasticvrije oceaan.

 

dd3bd999-b216-4891-99af-b0660d0bc87d.jpg

 

Driekwart van alle koraalriffen leeft in de Koraaldriehoek

Als we koraalriffen niet dringend beschermen en klimaatverandering geen halt toe roepen, is de kans groot dat toekomstige generaties de glorie van koralen nooit zullen zien. De Koraaldriehoek, een gebied van bijna 4 miljoen vierkante mijlen aan zee- en kustwateren in Zuidoost-Azië, is het epicentrum voor biodiversiteit. Een verbluffende 76% (605) van de koraalsoorten ter wereld (798) zijn te vinden in de Koraaldriehoek. Er leven zes van 's werelds zeven soorten zeeschildpadden. Als we koraalriffen willen redden, moeten we de Koraaldriehoek blijven beschermen. In mijn nieuwe rol zal ik toezicht houden op de donaties in projecten in Indonesië, Maleisië en het Koraaldriehoek programma.

 

Van 11 miljoen ton plastic per jaar naar een ‘plastic free ocean’

Een snel groeiende bedreiging voor zeedieren is plasticvervuiling. Naar schatting elf miljoen ton plastic komt elk jaar in onze oceanen terecht. Ongeveer 10 procent van het al plastic dat we weggooien, wordt in de oceanen gedumpt, terwijl de rest op stortplaatsen wordt gestort of verbrand. De effecten van plastic op de oceaan zijn afschuwelijk. En de micro-plastics vormen daarnaast ook een bedreiging voor onze eigen gezondheid. We moeten er nu alles aan doen om het tij te keren. Overheden, bedrijven, mensen, steden… Bij WWF werk ik aan het Plastic Smart City programma, waarbij we met steden uit de hele wereld werken aan het voorkomen van plasticvervuiling bij de bron.

 

Plastic Soup.jpg

 

Mijn passie is mijn werk

Ik heb het geluk gehad dat ik redelijk vroeg mijn passie voor de zee heb ontdekt. Ik was 18 toen ik als duikinstructeur de wereld rondreisde. Tijdens deze reizen ben ik verliefd geworden op de zee, maar heb ik ook gezien hoe wij als mensen er een grote bedreiging voor vormen. Als onderwaterfotograaf en kitesurfer heb ik zoveel mooie ervaringen op gedaan, bij WWF heb ik de kans om iets terug te geven aan de zee.

 

Lekker in balans

In de natuur draait alles om balans, om natuurlijk evenwicht. Ook in mijn werk bij WWF heb ik een mooie balans gevonden, waarbij ik ook meer tijd heb voor mijn vrienden, familie en hobby’s. Niet dat het rustig is op werk, maar het helpt zeker dat ik nu mijn energie kan steken in werk waar ik veel om geef. Ik eet gezonder, WWF heeft heerlijke vegetarische lunches en ik beweeg meer. Ik ga op mijn vouwfiets van en naar het station voor de trein van en naar Zeist, een hele andere groenere en veel rustigere omgeving dan de Zuidas.

Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.