WWF Filippijnen
Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
19 maart 2019

Natuurbescherming in Azië tijdens de lockdown

De corona-crisis raakt de hele wereld. Ook in het natuurbeschermingswerk is veel veranderd. Mijn collega’s in de Koraaldriehoek vertelden mij over hun nieuwe uitdagingen. Ze beschermen kwetsbare dieren in het wild én de lokale bevolking tegen de gevolgen van COVID-19.

Maleisië: nieuwe schildpadbeschermers digitaal opleiden

“Ondanks de lockdown waren er nog steeds stropers die het gemunt hebben op de schildpadeieren”, vertelt Haziq, mijn collega in Maleisïe. In april begone het legseizoen. Gelukkig kregen de schildpadbeschermers toestemming van het Ministerie van Visserij om te blijven patrouilleren op de stranden. Zo voorkomen ze dat de nesten leeggeroofd worden.”

Ook voor mijn collega Yana is deze periode een uitdaging. Yana: “We hebben dit jaar drie nieuwe schildpadbeschermers aangenomen. We kunnen onze nieuwe collega’s niet face-to-face opleiden. We moeten erop vertrouwen dat onze ervaren schildpadbeschermers de nieuwkomers zo goed mogelijk digitaal opleiden. Zo kunnen ze hun veldwerk doen.”

Vanuit de hele wereld ontvangen we nieuwsberichten over zeldzame schildpadden die terugkeren naar lege stranden om daar hun eieren te leggen. In Singapore legde een karetschildpad haar eieren op het strand van East Coast Park. Dat strand zat in de weekenden altijd vol met mensen.

Yana heeft nog niet gezien dat er veel meer schildpadden eieren leggen op de verlaten stranden. De huidige financiële situatie is somber, maar het is belangrijk dat de schildpadbeschermers hun werk kunnen blijven voortzetten. De zeeschildpadden die nu veilig uit het ei komen zorgen over veel jaren weer voor eigen nageslacht. En dat is belangrijk omdat veel van de zeeschildpadsoorten bedreigde diersoorten zijn.

Training nieuwe schildpadbeschermers (voor corona) Schildpadbeschermers in actie

Indonesië: uitstel taggen van hamerhaaien

Hamerhaaien staan op de CITES-lijst (CITES is het internationale verdrag dat de handel in bedreigde planten- en diersoorten reguleert). Maar in West-Papoea worden haaien nog steeds als bijvangst gevangen. Hun vinnen worden naar Singapore worden gestuurd voor consumptie. Singapore blijft één van de belangrijkste landen waar nog steeds haaienvinnensoep wordt gegeten.

In Zuid-Sorong en Bintuni Bay in West-Papoea wil WWF de belangrijkste leefgebieden voor hamerhaaien in kaart brengen. Dan kunnen ze uiteindelijk beschermd gebied worden. Door haaien te taggen, verzamelen mijn collega Ranny en haar team belangrijke gegevens. Zo identificeren ze de cruciale gebieden om te beschermen. Ranny is projectleider haaien in deze regio.
Voor Ranny was thuiswerken een enorme uitdaging, omdat het taggen en alle andere praktische taken alleen in het veld kunnen. De pandemie heeft de tagging-expeditie die in april zou plaatsvinden vertraagd. Deze expeditie was strak gepland, want de grotere haaien zwommen toen naar ondiep water om hun jongen te krijgen. We weten nog niet wanneer er wel weer getagd kan worden.

Jonge hamerhaaien zijn bijvangst in kieuwnetten

 

Filippijnen: vissers aan alternatieve inkomstenbronnen helpen

Voor lokale gemeenschappen in het noordoostelijke deel van Palawan op de Filippijnen zijn visserij en landbouw de belangrijkste inkomstenbronnen. De quarantaineperiode betekende slecht nieuws: vissen mocht eerst niet. Veel vissers kregen lagere prijzen voor hun vangsten, verkochten minder en konden de overige vis niet lang bewaren. "De lockdown had een enorme impact op de vissers waarmee we samenwerken. Ze helpen ons bijvoorbeeld om zeegebieden beter te beschermen", vertelt mijn Filipijnse collega Marivel Dygico. Ze werkt aan het beheer van beschermde zeegebieden.

De pandemie beperkte de inkomsten, maar liet ook de behoefte aan voedsel- en waterzekerheid op de eilanden zien. Er waren meer watertanks en spullen voor groente- en zeewierteelt nodig, zodat men zelf het eten kon verbouwen en bewaren.

WWF-Filippijnen heeft onder meer geholpen bij het leveren van watertanks en opslagmogelijkheden voor voedsel leverden. Al deze nieuwe middelen en alternatieven vergroten de veerkracht van de lokale gemeenschappen. Ze hebben weer meer inkomsten en voedselzekerheid. "Zolang deze gemeenschappen niet besmet raken met het virus, denk ik dat ze de situatie goed onder controle hebben," voegde Marivel eraan toe.

Zeewier verbouwen in de Filippijnen 

Een dorp in de Filippijnen WWF Filippijnen

Originele blog

Deze blog verscheen origineel in het Engels met de titel As cities went into lockdown, who was protecting the vulnerable wildlife?

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.