Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
16 april 2020

Covid-19 en plastic afval

Terwijl de meeste mensen thuis zijn en daarmee het Coronavirus ogenschijnlijk een schone lucht en heldere rivieren tot gevolg heeft, zorgt het er ook voor dat ons afvalprobleem nog groter wordt dan het al was. Er zijn drie ontwikkelingen die ervoor kunnen zorgen dat er nog meer plastic in de oceaan terecht komt.

Meer wegwerpplastic

Door het toenemende gebruik van hoogst noodzakelijke medische uitrustingen (zoals handschoenen, schorten en mondkapjes), huishoudens die aan het hamsteren zijn geslagen en angst voor besmettingsgevaar, is het gebruik van wegwerpplastic in de afgelopen weken met maar liefst 111% toegenomen. Bedrijven en steden stellen hun doelen en ambities rondom wegwerpplastic uit vanuit een angst dat hergebruik van bijvoorbeeld draagtassen kan leiden tot besmettingen. Het gebruik van wegwerpplastic zal zolang het virus rond waart alleen maar nog groter worden, omdat het ook een grote rol speelt in het indammen van het virus.

Minder recycling

Door deze extra afvalstroom wordt het recyclingsysteem compleet overladen. Al vóór de crisis was het voor recyclingbedrijven lastig om de meer dan 300 miljard kilo aan plastic afval te verwerken (waarvan de helft wegwerpplastic is). Historisch gezien is slechts 10% van al het plastic ooit gerecycled, en daarmee is het gevolg dat hoe meer plastic we gaan gebruiken hoe meer er uiteindelijk in de oceaan als plastic soep belandt of verbrand wordt (en zo ook in het milieu komt). Doordat de olieprijs dramatisch is gezakt, wordt het ook voor recyclers steeds lastiger om winst te maken op hun product aangezien ze moeten concurreren met een lagere prijs voor nieuw plastic.

Verhinderde afvalverwerking

De wereld produceert jaarlijks een afvalberg van 2.000 miljard kilo! En daarvan wordt slechts twee derde opgehaald en verwerkt. Dat betekent dat een derde elders gedumpt wordt en deels in de natuur terecht komt. Het grootste deel van het plastic komt op afvalbergen waar het honderden jaren ligt en gevaarlijke afvalstoffen lekt. Voor de vuilnismannen en -vrouwen die het afval inzamelen, maar ook voor de mensen die van het vinden van plastic op afvalhopen leven, is er een groot risico dat ze hier ziek van worden. Hoe meer mensen ziek worden, maar ook hoe groter het risico is, zorgt ervoor dat minder afval verwerkt kan worden.


Plastic Smart Cities

Met plastic afval zien we echter niet meteen de gevolgen, zoals met luchtvervuiling. Uiteindelijk zal vooral de natuur in zee hieronder te lijden hebben. Omdat het juist nu van belang is om te werken aan oplossingen die de circulaire economie stimuleren en afvalverwerking verbeteren, is het positief om te zien dat steden zich aan Plastic Smart Cities blijven committeren. Eerder deze maand heeft de stad Sanya zich als eerste stad uit China officieel aangemeld, waarin het de ambitie heeft om een ‘zero-waste’ stad te worden. Verder heeft Amsterdam heeft onlangs de ambitie uitgesproken om in 2030 de helft minder grondstoffen te produceren. Ondanks dat het voor iedereen donkere tijden zijn, zijn er dus ook lichtpuntjes die houvast bieden en hopelijk een voorbeeld zijn voor andere steden om actie op te ondernemen.

 

Lees meer op www.plasticsmartcities.org.

Wil je zelf ook iets doen? Teken de petitie voor een internationaal VN-verdrag tegen plasticvervuiling op www.freethesea.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).