Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
19 februari 2020

Het Plastic Smart Cities platform is nu geopend

Per jaar komt er meer dan 8 miljard kilo plastic in de oceaan en komen er meer dan 100 miljoen zeedieren om het leven door plastic. Voor degenen die die mijn blog al een tijdje volgen is dit niets nieuws. Wat voor veel mensen nog wel onbekend is, is dat naar schatting 60% van alle plastic soep in zee uit de stedelijke gebieden komt. Het grootste deel van dit plastic is huishoudafval dat niet wordt opgehaald. En in 2050 zal meer dan tweederde van de wereldbevolking in steden wonen. Meer mensen, meer afval.

Al meer dan 20 steden doen mee

Om hier iets aan te doen, is WWF met het Plastic Smart Cities platform gestart. We geven hiermee de steden een platform om zich te committeren aan ‘No Plastic in Nature’ in 2030. Op het platform worden ze ondersteund met toolkits (bijvoorbeeld het ontwikkelen van een actieplan, of het verzamelen van data) en met goede voorbeelden om een circulaire economie te bouwen. Het platform is pas net gestart en inmiddels hebben al meer dan 20 steden de intentie ondertekend om een Plastic Smart City te worden!


Gelanceerd in Abu Dhabi

Afgelopen week was ik in Abu Dhabi voor het World Urban Forum, de grootste bijeenkomst van steden ter wereld. Hier hebben we het online platform, www.plasticsmartcities.org, officieel gelanceerd. Op onze website staan inmiddels meer dan 50 best practices die kunnen helpen bij het verminderen van het verbruik van plastic en het verbeteren van recycling en afvalverwerking. Deze best practices zijn beoordeeld door een panel van experts met veel ervaring met afval en plastic. Iedereen kan via de website nieuwe best practices indienen. Ons doel is om voor het einde van het jaar 100 goede voorbeelden op de website te hebben.

Samen met de Verenigde Naties

Daarnaast zijn we ook een officiële samenwerking met UN Habitat aangegaan. UN Habitat is een programma van de Verenigde Naties dat tot doel heeft sociale en duurzame stedenbouw te bevorderen. Samen met UN Habitat zijn we in staat om met nog veel meer steden samen te werken om de afvalverwerking te verbeteren. We hebben onder andere een persconferentie gegeven waarin we onze samenwerking verder hebben toegelicht. Binnen WWF is onze focus op Zuidoost Azië en de Koraaldriehoek, maar plasticvervuiling is een wereldwijd probleem. Dit kunnen we dan ook alleen op lossen door internationale samenwerking, en ik ben trots dat we dit samen met UN Habitat doen.

Mini-docu

Als laatste wil ik ook een korte film met jullie delen die we speciaal voor de lancering van het platform hebben ontwikkeld. Deze mini-documentaire van 3 minuten vertelt het verhaal van ‘No Plastic in Nature’. Ik ben erg benieuwd wat jullie van het resultaat vinden.  

2020 een belangrijk jaar

De lancering van het platform en de samenwerking met UN Habitat zijn een goede start van het jaar. 2020 wordt echter een cruciaal jaar. We hopen tijdens dit jaar de eerste concrete resultaten te bereiken met onze projecten in de Koraaldriehoek. We zullen er voor moeten zorgen dat veel meer steden actie gaan ondernemen. Dank voor jullie steun, samen strijden we voor een plasticvrije oceaan!

Mini-docu: 'No Plastic In Nature'

Close-up van Vincent
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.