Jaap van der Waarde
Centraal-Afrika Expert WWF
23 april 2019

Achter de schermen: Gabon stelt FSC certificering verplicht

Een primeur voor Gabon

In oktober 2018 stond er een opvallend nieuwsbericht in de krant. De president van Gabon had besloten dat per 2022 alle houtkapactiviteiten in dit tropische land FSC gecertificeerd moeten zijn. Daarmee is Gabon het eerste land ter wereld dat zijn bossen volledig verantwoord wil beheren. Dat heeft Nederland niet. Niemand. Eindelijk weer eens goed nieuws uit een tropisch bos land.

Ik ga even zes maanden terug in de tijd. Ik zit aan tafel met een hoge ambtenaar van de nationale parken in Gabon. Hij vertelt me dat iemand met verborgen camera interviews heeft gedaan bij houtkapbedrijven, bijna iedereen vertelt openlijk over de corruptie en illegaliteit in hun eigen bedrijf. De Gabonese staat wordt voor miljoenen getild en het bos wordt geplunderd. Nu zie ik de link tussen dat gesprek en het krantenbericht. Dit is het antwoord van de Gabonese staat op de illegaliteit, ze kiezen voor FSC.

Maar hoe gaat de Gabonese overheid dit doen? In november werd een twee-daagse workshop georganiseerd met alle belanghebbenden. WWF was uitgenodigd en ik vetrok naar Gabon om met mijn collega’s onze bijdrage voor te bereiden. Er is een draft agenda waar wij als spreker op staan, maar niet op de onderwerpen waar wij het over willen hebben. Wie gaat er over de agenda, kunnen we die beïnvloeden? We praten bij met de vertegenwoordiger van FSC in Afrika. Voor hen was dit besluit ook een verrassing. Hoe kunnen we hier samen een succes van maken? Het wordt een enorme uitdaging. We vragen ons af over hoeveel houtkapbedrijven we praten. Hoeveel werk wordt het om die allemaal naar FSC certificering te helpen? Gabon heeft 12 miljoen hectare houtkapconcessie, dat is drie keer Nederland. Wij maken een flyer waarin staat wat WWF te bieden heeft aan ondersteuning voor bedrijven die naar FSC certificering willen. We hebben nog geen officiële uitnodiging ontvangen, het is la Presidence (presidentieel paleis) die organiseert. Wie moeten we daar hebben?

Twee dagen later zit ik in een bomvolle zaal samen met mijn collega’s Norbert en Nelly van het Afrika kantoor. Om ons heen zitten allemaal hoge ambtenaren van het Bossen ministerie, directeuren van houtkapbedrijven en een paar organisaties die zich bezig houden met certificering. Wij zijn de enige milieu NGO. Norbert zal ’s middags voor ons het woord voeren, dat duurt nog even. We besluiten onze flyers uit te delen aan de hele zaal. Dat kan goed vallen maar ook helemaal niet. De minister van Bossen opent de vergadering en geeft de opdracht van de President mee: kom met een plan zodat het doel gehaald kan worden, per 2022 alle is alle houtkap FSC gecertifieerd. Na de eerste spreker barst de discussie los. Waarom alleen FSC en niet ook PEFC? De deadline van 2022 is toch niet reëel? Het duurt veel langer? Wie gaat opdraaien voor de kosten, de klanten vragen niet om FSC? En hoe dat je dat? Iemand in het publiek staat op met de WWF flyer in de hand en zegt dat we gewoon moeten beginnen. En dat in de WWF flyer staat hoe je dat moet doen. Hij krijgt bijval. Voordat Norbert die middag aan het woord komt hebben nog drie sprekers verwezen naar de WWF flyer als goed voorbeeld hoe we verder kunnen komen. De winst is eigenlijk al binnen.

Vorige week was ik op een bijeenkomst met de raad van toezicht van FSC-International, toevallig hier in Nederland. Allerlei spelers op de Nederlandse houtmarkt mogen hun mening geven welke kant het op moet met de strategie van FSC. Ik noem het voorbeeld van Gabon. Het FSC-systeem is een inspiratie voor een heel land, zo kan FSC nog veel grotere impact bereiken. Het blijkt dat FSC met meerdere landen in gesprek is om te zien hoe zij hun gehele houtindustrie kunnen verduurzamen. Dat is goed voor de handel, want het bos wordt niet geplunderd en blijft hout leveren. En het is ook goed voor het klimaat, want goed beheerd bos stoot weinig CO2 uit. En daar kun je weer geld voor krijgen, sinds de Parijs-overeenkomst van 2017. Dit is goed voor de lokale bevolking en de biodiversiteit.

 

 

Met mijn collega’s in Gabon gaan we proberen een succes te maken van duurzaam bosbeheer. Het succes van dit werk begint en eindigt met consumenten die vragen naar hout van verantwoorde herkomst, voor WWF voldoet alleen FSC aan onze eigen criteria. Ik let dus op dat FSC-logo in de winkel, van WC-papier in de supermarkt tot houten latjes in de bouwmarkt. Mijn kleine bijdrage aan een betere wereld.

 

Jaap van der Waarde
Centraal-Afrika Expert WWF
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).