Portretfoto Bram
Bram Beckmans
Educatieontwikkelaar
24 juli 2020

Toekomstkunde: succesvol eerste jaar, nieuwe lessen en uitbreiding aanbod

In september 2019 introduceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw actueel lesaanbod: Toekomstkunde. Elke week een gratis les over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs . Een bijzonder schooljaar volgde, met 35 verschenen lessen, maar ook een bewogen periode van thuisonderwijs. Ruim 5.500 leerkrachten deden mee met Toekomstkunde, waardoor wel 100.000 kinderen hebben geleerd over belangrijke onderwerpen en in actie zijn gekomen voor een duurzamere toekomst. En Toekomstkunde gaat door in het nieuwe schooljaar, met nieuwe lessen, én Toekomstkunde-junior!

Actueel lesmateriaal

De wekelijkse lessen gaan altijd over een actualiteit gelinkt aan belangrijke thema’s van het werk van WWF. Zo deden kinderen onderzoek naar de wolf in Nederland en gingen ze aan de slag met oplossingen tegen wegwerpplastic. Eind mei, toen er voor het eerst een reuzenpanda werd geboren in Nederland, maakten duizenden kinderen een speciaal panda-vlaggetje. Dit om de komst van het jong te vieren. Maar... de les begon met kennis ophalen en onderzoek doen naar het natuurbeschermingswerk dat WWF in China doet om de reuzenpanda te beschermen. Gelukkig gaat het inmiddels wat beter met de panda’s in het wild. WWF-ambassadeur Janouk Kelderman ging langs bij Ouwehands Dierenpark om de giga-vlaggenlijn te overhandigen. Hoe dat ging zie je hier:

Een héle grote vlaggenlijn

Enthousiasme van leraren én leerlingen

Leerkrachten beoordelen Toekomstkunde gemiddeld met een 8+. Op social media komen er ook regelmatig leuke berichten voorbij van leerkrachten en enthousiaste leerlingen. 

Enthousiaste leerlingen Toekomstkunde  

Meer Toekomstkunde vanaf september

Toekomstkunde komt terug! Vanaf medio september presenteren we weer actuele lessen voor groep 5 t/m 8. Ook verschijnen er in het nieuwe schooljaar regelmatig Toekomstkunde-specials. Dat zijn uitgebreidere lessen waarmee kinderen echt hun handen uit de mouwen steken en bijvoorbeeld zelf plasticvrije cosmetica maken of onderzoek doen naar insecten rondom het schoolgebouw.

Speciaal voor leerkrachten in groep 3 & 4 werkt WWF ook aan een nieuwe variant van Toekomstkunde: Toekomstkunde-junior. Die lessen komen rond de aanvang van het nieuwe schooljaar uit en gaan vooral over Nederlandse natuur.

Ben je leerkracht? Meld je dan gratis aan! Zo blijf je op de hoogte van nieuwe lessen en kan je natuur en duurzaamheid een belangrijke plek geven in hun onderwijs.

 

Portretfoto Bram
Bram Beckmans
Educatieontwikkelaar
Bekijk meer artikelen