
Toekomstkunde: impact op school en daarbuiten
Wil je als school duurzaamheid en natuur op een unieke en leuke manier aan bod laten komen? Dan is Toekomstkunde van WWF hét lesaanbod dat aan deze vraag voldoet. Met een klein ontwikkelteam heb ik sinds schooljaar 2019-2020 ontzettend veel lessen mogen ontwikkelen. Regelmatig produceer ik ook nieuwe materialen waardoor kinderen ontdekken hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.
Jeugd aan zet
Kinderen hebben veel vragen over de aarde, de natuur en hun eigen toekomst. Vaak doordat ze in het nieuws horen dat er bijvoorbeeld een bosbrand is, er een dier met uitsterven bedreigd wordt of doordat ze merken dat we niet al te goed met onze prachtige aarde omgaan, bijvoorbeeld door al het zwerfafval dat ze zien in de natuur.
De vragen die kinderen hebben, zijn de basis van Toekomstkunde. Daar zit wat mij betreft ook de kracht, het haakt in op de actualiteit en op wat er echt speelt bij de jeugd. Leerkrachten hoeven zich ook niet urenlang in te lezen, maar ontvangen regelmatig een nieuw werkblad of informatieve video over een actueel onderwerp. Kinderen kunnen daar dan direct mee aan de slag.
Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar koraalherstel, checken weetjes over wolven in Nederland of gaan zelf op zoek naar plastic in en rondom het schoolgebouw. Belangrijk voor mij is dat de onderwerpen aanhaken bij de thema’s die kinderen zelf interessant vinden. Hiervoor heb ik vaak contact met onze jonge, betrokken achterban en het is indrukwekkend om te zien hoe begaan ze zijn met natuur en duurzaamheid. Én ook hoeveel ze al weten over lastige onderwerpen zoals biodiversiteit en klimaatverandering. Daar kunnen de ouders in veel gevallen nog van leren.
Echte impact
Het lesmateriaal van Toekomstkunde zit vol met creatieve werkvormen, zoals het ontwerpen van een poster, het interviewen van een klasgenoot of het inspreken van een voice-over tijdens een stuk van een natuurdocumentaire. De impact van de lessen is soms enorm. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

Op gesprek bij de minister
"Beste minister, het is belangrijk dat u veel werk gaat verzetten voor de natuur in Nederland omdat het over onze toekomst gaat." Veel kinderen schreven mee aan het mega-dossier over biodiversiteit, bedacht om te overhandigen aan de nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. En dat gebeurde! We gingen naar Den Haag, waar ze nu aan zet zijn. De kinderen hebben het goede voorbeeld en hun scherpe adviezen al gegeven.

Kaartjes voor Australië
Tijdens de heftige bosbranden in Australië ging veel natuur in vlammen op en stierven miljoenen wilde dieren. We wilden aan dit vreselijke nieuws toch een positieve draai geven. Kinderen leerden hoe en waarom bosbranden ontstaan. Vervolgens riepen wij ze op om zelf in actie te komen. Het resultaat: wel 6.000 postkaartjes voor brandweerlieden en dierenverzorgers uit de getroffen gebieden! Met mooie boodschappen en hartverwarmende wensen.

Blije bijen
De belangrijke bestuivers hebben onze hulp hard nodig! Tijdens een les van Toekomstkunde stonden bijen centraal. Kinderen leerden over de bedreigingen zoals landbouwgif en de afname van het leefgebied. Ze kwamen in actie door liedjes vol met weetjes te schrijven over de bij. Ook gaven veel scholen aan extra bloemen te planten op het schoolplein. Daar was ik bijzonder van onder de indruk!

Weg met de ballonnen
In niet alle gemeenten is het verboden om plastic ballonnen op te laten. Terwijl die ballonnen natuurlijk weer naar beneden komen en zo schade aanrichten aan de natuur. Kinderen onderzochten tijdens de les de situatie in hun eigen gemeente en schreven een brief aan de burgemeester. In onder andere Steenbergen leidde dit tot aanpassing van het ballonnen-beleid: daar kiezen ze nu voor duurzame alternatieven!