WWF / Merijn Hougee
Portretfoto van Bram
Bram Beckmans
Educatieontwikkelaar
08 juni 2020

Natuurbescherming in tijden van Corona

Sla vandaag de dag een krant open of bekijk een nieuwssite: grote kans dat je er iets leest over duurzaamheid, klimaat en natuur. Vanuit dat gedachtegoed begon ik in 2018 aan mijn afstudeerperiode bij WWF. Ik schreef een adviesrapport en onderzocht welke kansen er voor WWF in het Nederlandse basisonderwijs. Mijn studie rondde ik af met een mooie 8, en nog mooier was de kans om bij WWF te blijven en verder te gaan met een nieuw vraagstuk: ontwikkel een educatief aanbod voor het basisonderwijs!

Nieuw lesprogramma

Jeugd en educatie is voor WWF altijd een belangrijke pijler geweest. We hebben met ons Rangers-programma natuurlijk een mooi aanbod voor de jeugd. Maar voor het onderwijs was er, behalve gastlessen van onze vrijwilligers, in 2018 nog niet veel. Daar moest verandering in komen.

4 mensen met computers aan een tafel

Een mooi onderzoekstraject volgde, waarbij er een klein ontwikkelteam werd samengesteld van een handjevol collega’s. Panelgesprekken met leerkrachten en leerlingen volgden en al vrij snel was daar Toekomstkunde: gratis wekelijkse lessen over een nieuwsitem gelinkt aan natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren. We besloten dat de insteek altijd moet zijn dat kinderen ontdekken hoe ze zélf de wereld een stukje mooier kunnen maken. En dat sloeg aan! We begonnen in september 2019 met ruim 3.500 leerkrachten die gebruik maakten van de lessen. In het voorjaar van 2020 staat de teller op 30 lessen en doen er 5.000 leerkrachten mee.

Eenvoud

De kracht van Toekomstkunde zit hem wat mij betreft in de eenvoud en de rol die kinderen krijgen tijdens de lessen. Leerkrachten hoeven zich niet urenlang in te lezen, maar krijgen elke week een nieuwe les in hun mailbox die ze direct kunnen toepassen in hun klassen.

Bij Toekomstkunde zijn de kinderen al snel zelf aan zet. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar koraalherstel, checken weetjes over orang-oetans of gaan zelf op zoek naar plastic in het schoolgebouw. Het onderzoekend leren en prikkelen van nieuwsgierigheid staat daarbij centraal. Ook zit het lesmateriaal vol creatieve opdrachten.

Lesmateriaal_Toekomstkunde.jpg

Dit voorjaar konden we aansluiten bij de actualiteit: "Er moet een les komen over de bosbranden in Australië, waarmee we de hulpverleners daar een hart onder de riem steken!" Het eindresultaat: duizenden kinderen versierden postkaartjes met mooie, hoopvolle berichten. Maar die les begon met kennis opdoen over bosbranden en bedenken hoe we ze kunnen voorkomen. Die combinatie van creativiteit en inhoud maakt Toekomstkunde sterk en zoeken we ook altijd op bij de ontwikkeling van nieuwe lessen.

Thuis en in de klas

Met de werkbladen leren kinderen zelf op een speelse manier over allerlei problemen op de wereld en hoe we daar iets tegen kunnen doen. Het is mooi om te zien welke reacties we van kinderen krijgen. Van: "Dit zijn de leukste lessen die ik ooit heb gemaakt" tot aan "Ik ga vanaf nu echt minder lang douchen!"

Naast lessen over onderwerpen met een negatieve lading (zoals plastic, stroperij of klimaatverandering) kiezen we als ontwikkelteam ook graag voor een grappige en positieve insteek van een les. Tienduizenden kinderen leerden waarom het goed gaat met de bever in Nederland en ontdekten dat walvispoep een handig middeltje is in de strijd tegen klimaatverandering.

Ouders voorzien van lesmateriaal

Toen de scholen gesloten waren vanwege het coronavirus ging de knop meteen om: geen lessen voor op school, maar lessen voor thuis! Met input van ouders en kinderen ontwikkelden we werkbladen over (wegwerp)plastic, zelf eten kweken en zuinig omgaan met water. Ouders kunnen deze lessen nog steeds gratis downloaden, en ook leerkrachten kunnen nog steeds bij ons terecht voor spraakmakende lessen voor zijn of haar groep. Tot aan de zomervakantie zijn er elke week nieuwe lessen waarmee kinderen op een positieve manier leren over misschien wel het allerbelangrijkste… hun toekomst!

Janouk_formulier_versie2.jpg

Wil jij aan de slag met Toekomstkunde? Vraag de lessen gratis aan!

 

 

Portretfoto van Bram
Bram Beckmans
Educatieontwikkelaar
Bekijk meer artikelen

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.