Ami Vitale / WWF-UK

Ranger in Kenia

Het verhaal van Musa

"Ik werk elke dag hard om de natuur te beschermen en de lokale bevolking te ondersteunen," vertelt Musa Moloi. Musa is senior ranger in het Loita-bos, dat grenst aan het Maasai Mara park in Kenia. Hij woont samen met zijn vrouw Teresia en zijn driejarige zoon Ryan nog steeds middenin de gemeenschap waar hij opgroeide.  

"De wilde dieren, het bos en de lokale gemeenschap, elke dag probeer ik ze goed naast, en met elkaar te laten leven," legt Musa uit. Musa's vader woont ook nog steeds in het dorp waar hij opgroeide. Hij is trots op wat zijn zoon heeft bereikt en heeft hem veel geleerd over de natuur om hem heen. "Toen mijn vader jong was, was dit gebied de beste plek voor neushoorns. Het is heel triest dat we al zoveel van deze prachtige dieren hebben verloren."

Voor rangers zoals Musa draagt het hebben van familie binnen de gemeenschap bij aan vertrouwen en respect voor zijn werk. En dorpsoudsten - zoals Musa’s vader - blijven een onschatbare bron van kennis.

 

Training van rangers

Peter Lokitela traint met de steun van WWF de rangers in dit gebied. "Het leven van een ranger is niet makkelijk," vertelt hij. "Ze hebben weinig middelen tot hun beschikking om het gevaarlijke werk te doen. Maar door hun passie hebben deze rangers het doorzettingsvermogen dat nodig is. Hun kameraadschap helpt ze in de moeilijke momenten."

In Kenia droeg WWF bij aan de ontwikkeling van de beschermde gebieden Mara Siana en Oloisukut, beiden liggen rond het Masai Mara National Reserve. Gemeenschappen wezen gezamenlijk land aan voor natuur, toerisme en het houden van vee. De stroperij in dit gebied is hierdoor sterk gedaald en het aantal wilde dieren - zoals leeuwen - is weer toegenomen. De gemeenschappen profiteren nu van meer werkgelegenheid en gezonder vee.

 

Blijf op de hoogte

Ontvang meer inspirerende verhalen in je mailbox

WWF/ Jonathan Caramanus / Green Renaissance

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!