Waarom is de ijsbeer in gevaar?

Het gaat helaas niet zo goed met de ijsbeer. Een ijsbeer leeft het liefst in een ijskoude omgeving.  Maar hij heeft veel last van een warmere aardbol. Zijn leefgebied dreigt letterlijk weg te smelten.

IJsbeer springt Steve Morello / WWF

Opwarming van de aarde

De aarde warmt op door de klimaatverandering. Hierdoor smelt het zee-ijs supersnel. Als dit zo doorgaat, kan het grootste deel van de Noordpool in de zomer ijsvrij zijn. Het wordt zo steeds moeilijker om voedsel te vinden. Als hij geen eten krijgt, wordt zijn vacht minder dik. Zo krijgt de ijsbeer het straks berekoud.

IJsbeer kijkt gebouw binnen door een raam, Nova Zembla archipel WWF Rusland

Ruzie tussen mensen en ijsberen

De ijsbeer moet ergens anders eten zoeken. Dit doet hij aan land bij de mensen. Dit vinden mensen niet leuk. Zo ontstaat er ruzie tussen de ijsberen en de mensen, dat noem je een mens-dier conflict. Jagen op ijsberen is verboden. Maar sommige mensen houden zich daar niet aan. De ijsbeer loopt daar opnieuw gevaar.

olie en gas winning op zee Michael Sutton / WWF

Vervuiling

Hoe meer ijs er smelt, hoe meer ruimte er is voor scheepvaart. Ook olie- en gasbedrijven zullen toeslaan. Dit zorgt voor vervuiling van de Noordelijke IJszee en dat is niet oké!