Vickey Chauhan

Help de natuur de crisis door

Doordat de wereld stil is komen te staan, lijkt het alsof de natuur ook even op adem kan komen. Maar voor heel veel wildlife is dit absoluut niet het geval. Kom in actie voor jouw wereld en bescherm wildlife tegen stroperij.

 • Illegale wildlife-markten gevaar voor volksgezondheid
 • Ondanks coronacrisis illegale handel in wilde dieren niet gestopt
 • Bescherming van wildlife valt weg en stroperij kan makkelijker toenemen

Wildlife in gevaar

Door de lockdowns zijn er minder patrouilles en toeristen en wanen stropers zich veiliger dan ooit. De illegale handel in en vraag naar producten van wilde dieren gaan ondanks het coronavirus en het sluiten van grenzen door. Wildlife-criminelen veranderen van tactiek en het ziet ernaar uit dat ze na de crisis zullen doorgaan op hetzelfde niveau als voorheen, zo niet op grotere schaal.

We moeten nu in actie komen om te voorkomen dat stropers misbruik maken van de coronacrisis en er nog veel meer dieren slachtoffer worden. Met ons noodfonds steunen we de community-rangers, zodat zij actief wildlife kunnen blijven beschermen. En kunnen we onderzoek naar en opsporing van internationale netwerken van wildlife-criminelen intensiveren om een einde te maken aan de illegale handel in wilde dieren.

Dit is niet alleen belangrijk voor dieren, maar ook voor ons als mens. Door de natuur te beschermen kunnen we het risico op verspreiding van virussen (zoals het coronavirus) verkleinen.

Eenmalige gift

Met het versturen van dit formulier machtig je Stichting het Wereld Natuur Fonds en je bank om éénmalig een incasso-opdracht uit te voeren.
Stop de illegale handel in wilde dieren

Wat WWF met je gift doet?

 • Je steunt de community-rangers zodat zij wildlife kunnen blijven beschermen
 • Je draagt bij aan het opsporen van illegale markten en handelsroutes. En het intensiveren van onderzoek, opsporing en zorgen voor vervolging van wildlife-criminelen.

Een eenmalige gift helpt de natuur in deze crisis enorm. En wil je ons blijvend helpen in de strijd tegen stroperij, word dan donateur van WWF.

Wat is er aan de hand?

Kans op stroperij wordt groter en groter

Lokale dorpsgemeenschappen zijn voor WWF een onmisbare bondgenoot bij het behoud van kwetsbare natuurgebieden en het tegengaan van stroperij. Zij zijn de ogen en oren die de stropers in de gaten hebben. Door het wegvallen van toerisme missen veel dorpsgemeenschappen hun belangrijkste inkomstenbron en is er geen geld om de salarissen en het materieel voor de community-rangers, die de patrouilles doen, te betalen. Stropers zien hun kans schoon om ongezien de natuurgebieden in te gaan, met als gevolg dat de stroperij en de illegale handel in bijzondere en bedreigde dieren toenemen. 

We ontvangen zorgwekkende berichten uit bijvoorbeeld Zambia, Colombia en Namibië. Dieren als jaguars, poema’s, zeeschildpadden, leeuwen, schubdieren en neushoorns worden gestroopt om te worden verhandeld op illegale wildmarkten.

Schubdier loopt op zand naturepl.com / Neil Aldridge / WWF

8 vragen en antwoorden over het schubdier

Wat weet jij eigenlijk van het schubdier? Elke van Gils, wildlife crime-expert van WWF-NL, beantwoordt 8 vragen over het enige zoogdier met schubben. 

Lees meer over het schubdier

De illegale handel in en de vraag naar producten van bedreigde diersoorten is ondanks de crisis niet gestopt

Het ziet er naar uit dat wildlife-criminelen na de crisis hun activiteiten op hetzelfde niveau als voorheen, zo niet op grotere schaal, weer zullen oppakken. Dit heeft niet alleen gevolgen voor dierenlevens, maar ook voor die van mensen. Door illegale wildlife-markten blijft het risico groot dat mensen in aanraking komen met virussen en andere ziekteverwekkers die wilde dieren bij zich kunnen dragen. Dit kan leiden tot het ontstaan van nieuwe, ernstige infectieziektes. 

Micky Wiswedel

Wat doen we met jouw gift?

 • 1

  Zorgen dat de community-rangers actief kunnen blijven in het beschermen van wildlife, nu de inkomsten uit toerisme wegvallen. Met een financiële injectie, net zoals onze overheid dat gedurende deze crisis in Nederland doet, zorgen we ervoor dat de community-rangers hun patrouilles kunnen blijven uitvoeren, benodigd materieel aanschaffen en goed kunnen blijven zorgen voor de instandhouding van de natuur.

 • 2

  Opsporen illegale markten en handelsroutes en het intensiveren van onderzoek, opsporing en zorgen voor vervolging van internationaal georganiseerde wildlife-criminelen, samen met Wildlife Justice Commission.

Pangolin t-shirt by Achilles and the Tortoise

Samen met lifestyle label Achilles and the Tortoise brengen we een exclusief T-shirt uit. Op dit T-shirt staat de pangolin (oftewel het schubdier) afgebeeld. De pangolin is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld en wordt hierdoor met uitsterven bedreigd. Bestel nu ook dit limited edition pangolin T-shirt van 100% organisch katoen en steun daarmee onze actie.

Bestel dit shirt

 

Gerelateerde artikelen

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika afgenomen, met ‘dank’ aan corona

In 2020 zijn er in Zuid-Afrika 394 neushoorns gedood om hun hoorn, een afname van 33 procent vergeleken met de 594 in 2019. Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns zijn gestroopt in het land. Hoewel dit welkom nieuws is, is het duidelijk dat dit komt door de strenge lockdowns die ook de bewegingsvrijheid van stropers en smokkelaars beperkten.
Meer info
Greg Armfield / WWF-UK

WWF roept premier Rutte op voortouw te nemen op One Planet Summit over biodiversiteit en klimaat

Minister-president Rutte neemt maandag 11 januari deel aan de One Planet Summit in Parijs. Deze top is een initiatief van de Franse president Macron en wordt mede georganiseerd door de VN en de Wereldbank. Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan. WWF roept premier Rutte op om namens Nederland alle deelnemers aan te sporen om in actie te komen om vernietiging van natuur eindelijk te stoppen. “Dit is essentieel als we toekomstige pandemieën willen voorkomen”.
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info

Schubdier in China krijgt betere bescherming

Eind vorige week kondigde de Chinese regering aan dat de bescherming van het Chinese schubdier strenger wordt. Het schubdier, of pangolin, is het meest illegaal verhandelde zoogdier ter wereld en heeft deze strengere bescherming hard nodig. De beslissing komt op een moment dat de wereldwijde COVID-19-pandemie scherp in beeld heeft gebracht welke risico’s kleven aan het consumeren van pangolins en andere wilde dieren, die vaak op illegale en ongereguleerde markten worden verkocht.
Meer info
Michel Roggo / WWF

WWF Actieagenda: COVID-19 pandemie is wake-up call voor beleidsmakers

De COVID-19 pandemie is een wake-up call voor politici en beleidsmakers van onze dramatische manier van omgaan met de natuur. Nu is het moment om kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen, de illegale en niet-gecontroleerde handel in wilde dieren te stoppen, het evenwicht in natuur te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan
Meer info