Oliver Scholey / Silverback / Netflix

Kustzeeën

Van angstaanjagende haaien tot primitieve zee-egels, 90% van de zeedieren leeft in kustwateren. Deze gebieden beschermen, is iets waarvoor we nu in actie moeten komen.

Het leven in onze kustzeeën is kleurrijk en exotisch. Helaas zijn wij als mens ook hier de grootste bedreiging. Overbevissing en bijvangst zorgen ervoor dat het met veel zeedieren niet goed gaat. Vervuiling en klimaatverandering bedreigen de koraalriffen, die hierdoor steeds sneller hun kleur verliezen. Eén van de grootste vervuilers momenteel is plastic.

naturepl.com / Paul Williams / WWF

Plastic: een groot probleem

Het zeewater en de koraalriffen worden voornamelijk vervuild door plastic. Deze vervuiling, ook wel 'plastic soep' genoemd, wordt gevormd door ontelbare stukjes plastic die door verschillende zeestromen naar elkaar toe drijven. Plastic vormt een groot gevaar voor zeeschildpadden, zeezoogdieren, vogels en vissen. Ze zien het plastic aan voor voedsel en stikken erin, of ze worden vergiftigd.

Bevrijd onze kustzeeën van plastic

Wanneer iedereen zich inzet om de kustzeeën van onze planeet te beschermen, laten zij een enorme veerkracht zien. Veel mensen doen al hun best om plastic op te ruimen en hun plasticverbruik te verminderen. Lees hier meer over het plastic probleem en hoe jij kan helpen. #FreeTheSea

Het is nu ook de hoogste tijd dat overheden en bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Wereldwijde actie is nodig! Teken daarom nu de petitie voor een internationaal VN-verdrag tegen plasticvervuiling. 

Stop de plasticvervuiling

Over Our Planet

Our Planet is een Netflix Original documentaireserie van Silverback Films, gemaakt in samenwerking met WWF en ingesproken door Sir David Attenborough.

Inmiddels zijn wij als mens de grootste bedreiging geworden voor de gezondheid van onze aarde. Our Planet daagt mensen uit tot het voeren van het belangrijkste gesprek van deze tijd - over een thuis wat wij allemaal, natuur en mens, samen delen.

 

Meer info
Gisle Sverdrup/Silverback/Netflix

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de kustzeeën te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.