Sarah Walsh / Netflix / Silverback

Jungles

In de jungles is alles bijzonder. Er leven talloze diersoorten in dit oudste en meest diverse ecosysteem van onze planeet. Alle dieren en planten die er leven vormen samen één geheel. Deze wereld willen we beschermen.

In de jungle leven ontelbare planten en dieren. Dit is het leefgebied van tijgers, neushoorns en orang-oetans in Azië, van mensapen en olifanten in Afrika en van jaguars en luiaards in de Amazone. Over de hele wereld zijn vele planten, dieren en mensen direct afhankelijk van deze jungles. Maar het is meer dan leefgebied alleen. Het zorgt voor regen, filteren van het zoete water en houdt de bodem vast. Bovendien speelt het een belangrijke rol bij het tegengaan van klimaatverandering: de jungle slaat C02 op en levert zuurstof. Helaas vindt er veel ontbossing plaats, en verdwijnen hierdoor de jungles in een rap tempo.

Zo is Indonesië een hotspot, waar veel illegale ontbossing plaatsvindt. In Deramakot op Borneo bedachten de 'jungle gardeners' daarom de perfecte oplossing: bomen kappen én wildlife beschermen. De jungle van Deramakot is levendig en gezond, met een populatie van bijna duizend orang-oetans en wel dertig soorten verschillende kikkers. Toch worden regelmatig bomen gekapt en levert de jungle al sinds 1997 een aanzienlijke hoeveelheid FSC-gecertificeerd hout. Hoe kan dit? De jungle gardeners kappen erg selectief: enkele grote bomen blijven staan en er wordt goed gekeken naar het gebruik van de bomen door dieren. Is het bladerdek de snelweg van de orang-oetans? Is de boom de vaste woonplaats van een kikkerfamilie? Daarnaast worden de gevelde bomen op een veilige en juiste manier afgevoerd.

Door het selectief kappen van bomen, blijft de jungle verjongen. Hierdoor ontstaat meer voedsel voor wilde dieren en blijft de schade aan het gebied beperkt. De jungle zorgt voor nieuwe bomen, de jungle gardeners zorgen voor de ontwikkeling van het gebied. Op deze manier blijft de jungle van Deramakot bestaan, mét zijn bijzondere en talrijke bewoners.

Kate Holt / WWF-UK

Bescherming van jungles

Om bedreigde jungles te behouden wil het Wereld Natuur Fonds deze gebieden beschermen door duurzame lokale handel, een bosvriendelijke infrastructuur en het tegengaan van ontbossing. Dit doen we samen met de lokale bevolking en andere natuurorganisaties. Ook proberen we de lokale overheden te beïnvloeden en werken we samen met (lokale) bedrijven die duurzaam willen produceren.

Kom zelf in actie

De jungles staan onder druk. Dit is ver weg, maar ook jij kan iets bijdragen. Door dichtbij de juiste keuzes te maken. Het belangrijkste is dat alle beetjes helpen en deze samen heel veel waard zijn. Het tekenen van een petitie of  bewuster gaan leven, het is allemaal een onderdeel van de oplossing. Sluit je aan bij ons actieteam en we houden je op de hoogte! 

Paul Stewart/ Netflix / Silverback

Over Our Planet

Our Planet is een Netflix Original documentaireserie van Silverback Films, gemaakt in samenwerking met WWF en ingesproken door Sir David Attenborough.

Inmiddels zijn wij als mens de grootste bedreiging geworden voor de gezondheid van onze aarde. Our Planet daagt mensen uit tot het voeren van het belangrijkste gesprek van deze tijd - over een thuis wat wij allemaal, natuur en mens, samen delen.

 

Meer info
Thomas Cristofoletti / WWF-US

Wat kan ik doen?

Help vandaag al mee

Geef een eenmalige gift

Steun ons werk om de jungles te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.