"MSC-label voor blauwvintonijn is onverantwoord"

Monique van de Water:

Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Nog geen 10 jaar geleden leek het erop dat de blauwvintonijn, de reus onder de tonijnen, in de Europese wateren zou uitsterven door zware overbevissing. WWF en andere natuurorganisaties hebben zwaar gevochten voor het behoud van deze bijzondere vis. En met succes, want dankzij strenge maatregelen neemt sinds enkele jaren het aantal langzaam weer toe. Hoe kan het dan dat het bekende MSC-label voor duurzaam gevangen vis zijn keurmerk toekent aan de Atlantische blauwvintonijnvisserij? We vragen het aan Monique van de Water, tonijnexpert van WWF.

Monique van de Water
Monique van de Water
Sr. advisor Marine and Freshwater
"Er zijn nog zo veel onzekere factoren dat wij vinden dat je niet eens een MSC-label voor blauwvintonijn zou moeten wíllen overwegen."

Hoe kon dit gebeuren, Monique?

“Dan moeten we even terug in de tijd. Ruim twintig jaar geleden was WWF betrokken bij de oprichting van 'Marine Stewardship Council' (MSC), omdat duurzame visserij essentieel is voor gezondere oceanen. Op veel plaatsen is die missie ook succesvol gebleken. Maar wij hebben ook een rol als waakhond om het keurmerk scherp te houden. Eerder hebben we aan de bel getrokken toen bekend werd dat de vloot op de Noord- en Oostzee die met sleepnetten de kwetsbare zeebodem kapot maakt zich duurzaam mocht noemen. En nu dan de Atlantische blauwvintonijnvisserij. We hebben al in januari van dit jaar, samen met de Amerikaanse organisatie Pew Charitable Trusts, officieel bezwaar aangetekend tegen de certificering van deze Japanse vissersvloot. De populatie blauwvintonijnen in de Atlantische oceaan is volgens wetenschappers absoluut nog niet voldoende hersteld en dat is voor ons leidend. Bovendien is er in deze regio illegale visvangst, waardoor de onzekerheid over het daadwerkelijke aantal blauwvintonijnen erg groot is. Kortom, er zijn nog zo veel onzekere factoren dat wij vinden dat je niet eens een MSC-label voor blauwvintonijn zou moeten wíllen overwegen. Het is gewoon nog veel te vroeg.”

Het bezwaar van WWF is verworpen. Wat betekent dit?

“We hebben helaas geen verdere mogelijkheden meer om dit aan te vechten. Deze certificering geeft volgens ons een levensgevaarlijke prikkel aan de markt en dan is het eind zoek. De volgende blauwvintonijnvisserij, een vloot uit Frankrijk, staat al klaar om een label van duurzaamheid te krijgen.”

MSC zal toch zeker niet de betrouwbaarheid van hun label op het spel zetten?

“Ik kan niet voor MSC spreken, maar volgens ons zijn de besluiten over deze certificering onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn te veel onzekerheden. We zijn bang dat het hek van de dam is omdat er nu al andere tonijnvisserijen bijna klaar zijn om gecertificeerd te worden. Dan loop je het risico dat we over een tijdje weer terug bij af zijn en dat moeten we niet willen.”

Wat moet je nu als consument die een duurzaam gevangen visje wil eten?

“Je hoef je niet bang te zijn dat de blauwvintonijn straks in de Nederlandse supermarkt ligt, want deze tonijnen gaan naar Japan. Maar voor ons als internationale natuurbeschermingsorganisatie komt deze certificering van Atlantische blauwvintonijn echt als een schok. We hebben onze zorgen meerdere malen geuit. MSC kan in veel gevallen leiden tot verduurzaming van visserijen, maar dat geldt niet voor deze blauwvintonijnvisserij. We blijven MSC aansporen om verbeteringen door te voeren. Sowieso raad ik consumenten altijd aan om op de VISWijzer van de Good Fish Foundation te kijken als ze twijfelen.”

Duurzaam vis eten

Hou je van vis, en wil je die duurzaam eten? Let dan op welke soorten je eetn en kijk naar keurmerken. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij. 

Meer over duurzame vis

Gerelateerde artikelen

Zorgen over de Atlantische blauwvintonijn na MSC-certificering

Het Wereld Natuur Fonds is teleurgesteld dat MSC het keurmerk voor duurzaam gevangen vis heeft toegekend aan de Atlantische blauwvintonijnvisserij. In januari dit jaar dienden wij samen met de organisatie Pew Charitable Trusts een bezwaar in tegen de MSC-certificering van de Japanse vloot. Dat bezwaar is helaas op 24 juli afgewezen. Dit brengt het herstel van de aantallen blauwvintonijnen in gevaar. Het geeft een slecht signaal aan de markt en de volgende blauwvintonijnvisserij, een vloot uit Frankrijk, staat al klaar om een label van duurzaamheid te krijgen. Dat is zorgelijk.
Meer info

Wereld mangrove dag

Het is vandaag #WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk - voor de natuur en ook zeker voor mensen. Over de hele wereld zijn gemeenschappen afhankelijk van mangroves voor voedsel, kustbescherming en inkomen. Alles bij elkaar genereren de mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie – en ze zijn belangrijk voor miljoenen mensen die nabij de mangrovebossen wonen.
Meer info

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).