Duurzame voornemens: app-top 4

Goede voornemens voor duurzamer leven? Met deze apps hou je het simpel én uitvoerbaar!

Met de start van het nieuwe jaar zit je vol goede voornemens. Meer sporten, minder facebooken, vroeger opstaan, vaker de natuur in… Sommige voornemens ben je na 2 weken alweer vergeten, of blijken toch te ambitieus. Heel herkenbaar! Met het voornemen om duurzamer te leven hoeft het gelukkig niet zo te gaan: wij hebben 4 apps voor je op een rijtje gezet waarmee duurzamer leven leuk én gemakkelijk is.

1. Duurzaam shoppen

Shoppen is leuk, maar duurzaam shoppen is nog veel leuker! Tweedehands kleding is natuurlijk het meest duurzaam, maar je vindt niet altijd iets moois in jouw maat. Op de website Good On You kun je zien hoe duurzaam en ethisch jouw favoriete kledingmerk geproduceerd wordt. Natuurlijk is er ook een app: kun je tijdens het winkelen snel even checken of die mooie trui wel een beetje goed geproduceerd is.

Installeer Good On You voor Android en iPhone.

2. Duurzaam internetten

Je staat er misschien niet bij stil, maar bij elke zoekopdracht die je intikt is elektriciteit nodig en komt CO2 vrij. Gelukkig is er zelfs voor googlen een duurzaam alternatief. De zoekmachine Ecosia werkt op zonne-energie en gebruikt de advertentie-inkomsten om wereldwijd bomen te planten. Ecosia heeft al ruim 70 miljoen bomen gefinancierd. Dus: surf erop los en red het bos!

Installeer Ecosia op je smartphone via Google Play of App Store.

Global Warming Images / WWF

3. Duurzame groente en fruit

Groente en fruit zijn gezond, maar zeker niet altijd duurzaam! Nederlandse aardbeien in december bijvoorbeeld, of sperziebonen uit Kenia. Je weet dat lokale seizoensgroenten het beste zijn, maar weet jij wanneer je wat het beste kunt kopen? Milieu Centraal heeft een handige kalender om per maand te zien welke groente en fruit het meest duurzaam zijn.

Download de groente- en fruitkalender voor iPhone of Android.

4. Duurzaam gamen

Kinderen zijn gek op gamen en misschien staat jouw eigen smartphone stiekem ook wel vol met spelletjes. Speel ook eens Sustainable Shaun: het bekendste schaap van de boerderij bouwt in dit spel duurzame gemeenschappen in heel Europa. Met verschillende speltypes (verbinden, strategisch bouwen, ontwerpen), ontworpen door de bedenkers van Shaun het schaap en de Europese Commissie. Download ‘m snel voor je zoontje, je nichtje, je buurmeisje, of lekker voor jezelf.

Speel Sustainable Shaun op je iPhone of Android.

Zin om de natuur te helpen zonder je smartphone?