Global Warming Images / WWF

Voedselverspilling verminderen

Lekker eten zonder te verspillen

Lekker duurzaam

De productie van ons eten is lang niet altijd goed voor het milieu. Maar een duurzaam eetpatroon, moet ik dan alles zelf verbouwen? Het lijkt misschien een uitdaging, maar met deze 6 praktische tips maak je je eetpatroon stap voor stap een beetje duurzamer en voorkom je verspilling. En daar hoef je echt geen groene vingers voor te hebben.

© Ola Jennersten / WWF-Sweden

6 tips om voedselverspilling tegen te gaan

 • 1

  Eet plantaardig

  Vlees en zuivel zijn belastend voor het milieu. Door vaker plantaardig te eten (bonen, granen, peulvruchten) is er minder landbouwgrond nodig en blijft er meer ruimte over voor de natuur. Daarnaast ben je met een plantaardig dieet ook nog eens lekker bezig voor je gezondheid.

 • 2

  Voorkom voedselverspilling

  Nog veel van het eten dat we kopen, belandt in de prullenbak. Maak voor je boodschappen gaat doen een lijstje gebaseerd op een weekmenu. Zo koop je geen voedsel dat je niet gaat gebruiken. Houd je toch eten over? Dan zijn er sites die helpen om met kliekjes een maaltijd te maken. Op voedingscentrum.nl kun je aan de hand van de ingrediënten in je koel- en voorraadkast heerlijke recepten vinden.

 • 3

  Koop groente en fruit van het seizoen

  Bloemkool in hartje zomer? Blauwe bessen in maart? Veel groenten en fruit zijn het hele jaar door te koop. Dit komt omdat ze worden gekweekt in energieverslindende kassen of worden geïmporteerd uit verre landen. Kies liever voor Nederlandse groente en fruit van het seizoen. Op de site van Milieu Centraal kun je checken wat per maand de beste keus is.

   

   

 • 4

  Kies voor duurzaamheidskeurmerken

  Voedsel met keurmerken is vaak niet honderd procent duurzaam, maar wel een betere keus dan producten zonder keurmerk. Bij het kopen van vis kun je bijvoorbeeld het best kiezen voor producten met het MSC- (wild gevangen) of ASC-logo (kweekvis).

 • 5

  Ga voor biologisch

  Bij de productie van biologisch voedsel worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Daardoor is het een stuk minder belastend voor onze leefomgeving. In winkels zijn biologische producten te herkennen aan bijvoorbeeld het EKO-keurmerk. Nieuwsgierig naar wat biologische boeren doen voor de natuur? Ga dan eens langs bij een boer in de buurt. Vaak kun je er ook lekker verse producten kopen.

 • 6

  Gebruik Too Good To Go

  Too Good To Go is een handige app die helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Door restaurants en winkels een platform te geven om hun ‘overtollige’ eten voor een lage prijs te verkopen aan consumenten, kan verspilling worden voorkomen. Afgelopen jaar zijn er met Too Good To Go al twee miljoen maaltijden bespaard. (Be)spaar jij ook mee?