Voedselverspilling verminderen
Lekker eten zonder te verspillen
Lekker duurzaam
De productie van ons eten is lang niet altijd goed voor het milieu. Maar een duurzaam eetpatroon, moet ik dan alles zelf verbouwen? Het lijkt misschien een uitdaging, maar met deze 11 praktische tips maak je je eetpatroon stap voor stap een beetje duurzamer en voorkom je verspilling. En daar hoef je echt geen groene vingers voor te hebben.
11 tips om voedselverspilling tegen te gaan
-
1
Eet plantaardig
Vlees en zuivel zijn belastend voor het milieu. Door vaker plantaardig te eten (bonen, granen, peulvruchten) is er minder landbouwgrond nodig en blijft er meer ruimte over voor de natuur. Daarnaast ben je met een plantaardig dieet ook nog eens lekker bezig voor je gezondheid.
Tip: vraag een veganist, flexitariër of vegetariër in je omgeving om zijn/haar favoriete recepten. Zo ontdek jij allerlei lekkere recepten en belast je het milieu een stuk minder dan met een maaltijd met vlees.
-
2
Maak een composthoop
Groente, tuin en fruitafval kan je recyclen door een composthoop te maken. Het reduceert het afval dat je in de GFT-bak gooit en je krijgt er aarde voor in je moestuin voor terug.
-
3
Voorkom voedselverspilling
Nog veel van het eten dat we kopen, belandt in de prullenbak. Maak voor je boodschappen gaat doen een lijstje gebaseerd op een weekmenu. Zo koop je geen voedsel dat je niet gaat gebruiken. Houd je toch eten over? Dan zijn er sites die helpen om met kliekjes een maaltijd te maken. Op voedingscentrum.nl kun je aan de hand van de ingrediënten in je koel- en voorraadkast heerlijke recepten vinden.
Hou je daarna nog steeds eten over? Wist je dat kippen alleseters zijn? Restjes fruit, groenten, brood gaan erin als pap en je krijgt er heerlijke eitjes voor terug. -
4
Koop groente en fruit van het seizoen
Bloemkool in hartje zomer? Blauwe bessen in maart? Veel groenten en fruit zijn het hele jaar door te koop. Dit komt omdat ze worden gekweekt in energieverslindende kassen of worden geïmporteerd uit verre landen. Kies liever voor Nederlandse groente en fruit van het seizoen. Op de site van Milieu Centraal kun je checken wat per maand de beste keus is.
-
5
Kies voor duurzaamheidskeurmerken
Voedsel met keurmerken is vaak niet honderd procent duurzaam, maar wel een betere keus dan producten zonder keurmerk. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het zijn er zoveel… En wat betekenen ze eigenlijk? Met de keurmerken app van Milieu Centraal kun je snel opzoeken wat een keurmerk inhoudt en in hoeverre het let op milieu-, dierenwelzijns- en sociale aspecten. Ook vind je hier hoe de controle plaatsvindt.
-
6
Ga voor biologisch
Bij de productie van biologisch voedsel worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Daardoor is het een stuk minder belastend voor onze leefomgeving. In winkels zijn biologische producten te herkennen aan bijvoorbeeld het EKO-keurmerk. Nieuwsgierig naar wat biologische boeren doen voor de natuur? Ga dan eens langs bij een boer in de buurt. Vaak kun je er ook lekker verse producten kopen.
-
7
Gebruik Too Good To Go
Wist je dat Nederlanders gemiddeld 13% van het eten dat ze kopen weggooien? De Europese Commissie berekende dat binnen de Europese Unie jaarlijks 88 miljoen ton voedsel wordt verspild. Voedselverspilling is daarnaast ook nog eens verantwoordelijk voor 6 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen in Nederland. Too Good To Go is een handige app die helpt om voedselverspilling tegen te gaan. Door restaurants en winkels een platform te geven om hun ‘overtollige’ eten voor een lage prijs te verkopen aan consumenten, kan verspilling worden voorkomen. Afgelopen jaar zijn er met Too Good To Go al twee miljoen maaltijden bespaard. (Be)spaar jij ook mee?
-
8
Kook niet te veel
Meet eten exact af met een weegschaal of een kookmaatje zodat je geen of minimale restjes over houdt.
-
9
Houdbaarheidsdatum
Misschien een beetje een open deur, maar een van de makkelijkste manieren om voedselverspilling te voorkomen is het in de gaten houden van de houdbaarheidsdatum van het eten dat je hebt gekocht. Plan maaltijden op basis van de houdbaarheid van de producten die je nodig hebt om een recept te maken.
Je vindt vaak twee data op voedsel, een THT-datum (ten minste houdbaar tot): na deze datum kun je het voedsel nog eten als het er nog goed uit ziet en ruikt. Of een TGT-datum (te gebruiken tot), na de TGT-datum is het niet de bedoeling om het voedsel nog te eten.
-
10
4 graden Celcius
Wist je dat de ideale temperatuur voor je koelkast 4 graden is? Je eten blijft langer vers en bacteriën groeien nauwelijks.
-
11
De goede bewaarplek
Eten op de juiste manier bewaren zorgt ervoor dat je veel minder weg gooit doordag het langer goed blijft. Kijk op de bewaarwijzer waar je het beste welk eten kunt bewaren.