Wist je dat de gemiddelde walvis in zijn leven net zoveel CO2 opneemt als 1000 bomen? Ze zijn dus een ontzettend belangrijke partner in onze strijd tegen klimaatverandering.

Walvissen zijn dus niet alleen práchtig, maar ook enorm onmisbaar. Helaas worden ze nog steeds bedreigd en sterven er jaarlijks minstens 300.000 walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Vaak door bijvangst van visserij, maar ook door aanvaringen en vervuiling van oceanen. Samen móeten we het tij keren.

Help jij mee?

naturepl.com / Espen Bergersen / WWF

Zo makkelijk is het

SMS walvis naar 4333 en doneer éénmalig €3,-. 
Je ontvangt één bedankt-SMSje. Je wordt niet nagebeld.

Liever een Tikkie geven? Scan de QR-code of klik op de groene knop.

QRCode_walvisplan.png

Geef een Tikkie
Met jouw gift:
  • Zenderen en volgen we walvissen
  • Zorgen we voor goede uitrusting van onderzoekers
  • Brengen we de belangrijkste leefgebieden in kaart
  • Beschermen we leefgebied en handhaven we deze status

Waarom is het belangrijk om de walvis te beschermen?

Walvissen zijn prachtige dieren, én ze spelen een nuttige, bijzondere rol in onze strijd tegen klimaatverandering. Ze slaan tijdens hun leven grote hoeveelheden CO2 op in hun lichaam. Als walvissen sterven nemen ze die CO2 mee naar de bodem van de oceaan, waar het opgeslagen blijft. Ook heeft walvispoep een belangrijke invloed op CO2 in de atmosfeer. De poep is namelijk voedsel voor fytoplankton. Dat zijn kleine diertjes die CO2 opnemen en omzetten in zuurstof. Meer eten voor fytoplankton betekent dus minder CO2 in de lucht.

WWF Australië

Hoe kunnen we de walvis beschermen?

Walvissen worden bedreigd door bijvangst in visserij en vervuiling van de oceanen met plastic of giftige stoffen. Ook zijn onze oceanen erg druk en komen walvissen regelmatig in botsing met schepen. De herrie van de schepen verstoort hun communicatie. Ze horen elkaar minder goed en hebben meer moeite om voedsel te vinden. Door harde geluiden zoals heien, boren en explosies, kunnen ze zelfs doof worden, stranden of sterven. 

Om walvissen de kans te geven te eten, te paren, succesvol hun jongen groot te brengen en veilig rond te zwemmen, zijn meer beschermde gebieden nodig. In deze gebieden mag bijvoorbeeld niet of beperkt gevist en gevaren worden. Om te bepalen welke gebieden het belangrijkst zijn om te beschermen, voorzien we walvissen van een zender en volgen hen op hun reis tussen de gebieden waar ze zich voeden en voortplanten. Zo ontdekten we dat bultruggen een reis van meer dan 8000 kilometer afleggen, van het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika helemaal naar Antarctica en weer terug!

Deel deze actie en bescherm samen de walvis

Help jij mee het tij te keren? Deel dan deze actie!

WWF_Social_Iconen_Grijs_Facebook.png WWF_Social_Iconen_Grijs_Whatsapp.png WWF_Social_Iconen_Grijs_Linkedin.png WWF_Social_Iconen_Grijs_Twitter.png WWF_Social_Iconen_Grijs_mail.png

Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF