Photocech CZ

Geef de jaguar een thuis

Het Atlantisch Regenwoud staat onder druk. Dit heeft grote gevolgen voor het leven van de jaguar. Door bos te herstellen kunnen we dit prachtige dier weer een toekomst geven. Help jij mee?

 

Was het Atlantisch Regenwoud ooit nog 30 keer zo groot als Nederland, nu is dat nog maar 5 keer. Van het oorspronkelijke bos is al ruim 80% verdwenen. Het bos dat er nog is, is versnipperd. Deze stukken bos kunnen geen water vasthouden in de bodem en minder CO2 opslaan. Dit vormt een enorm probleem voor lokale boeren én voor dieren als de krachtige jaguar. Boeren kampen met watertekort, jaguars kunnen moeilijker aan voedsel komen en vinden niet snel een partner.

Merijn van Leeuwen
Expert Amazone en Atlantisch Regenwoud
“Als we bos herstellen bieden we onszelf een bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering en geven we de jaguar weer een toekomst.”

Eenmalige gift

Met het versturen van dit formulier machtig je Stichting het Wereld Natuur Fonds en je bank om éénmalig een incasso-opdracht uit te voeren.

Wat bereik je met jouw gift?

We hebben dit jaar minimaal 250.000 euro nodig om ons groene schild tegen klimaatverandering te beschermen door bosherstel en natuurvriendelijke landbouw.

 • Voor 7,50: planten we een kick-startbosje van 25m² om van kale grond weer bos maken.

 • Voor 15 euro: planten we een powerbosje van 50m² om versnipperd bos een boost te geven.

 • Voor 30 euro: planten we een voedselbosje van 100m² als inkomsten voor lokale boeren.

Emmanuel Rondeau / WWF France

Hoe kunnen we bos herstellen?

Alles op alles voor bosherstel

Gelukkig lijkt het Atlantisch Regenwoud één van de beste regio's voor bosherstel te zijn. En het werpt zijn vruchten zelfs al af! In een eerder beschermde en herstelde corridor zagen we begin dit jaar in vier maanden tijd 27 soorten (middel)grote zoogdieren, waaronder vier wilde kattensoorten en 180 vogelsoorten. Goed nieuws voor dieren als de jaguar. Want als er voldoende leefruimte is én er voldoende prooidieren zijn, dan voelt de jaguar zich ook thuis en kunnen de aantallen weer groeien!

 • 1

  Kickstartbosje

  De bomen worden geplant op een kaal stuk land om weer bos te creëren en hebben vooral licht nodig om goed te kunnen groeien. Een voorbeeld is de felgroene Peltophorum dubium, die zo’n 20 tot 25 meter hoog kan worden. Er worden zo’n 650 bomen per hectare geplant.

 • 2

  Powerbosje

  De bomen die geplant worden geven een boost aan een versnipperd stuk bos. Er worden soorten gebruikt die goed tegen schaduw kunnen, veelal inheemse fruitbomen. In dit bosje worden ongeveer 230 zaailingen per hectare bijgeplant.

 • 3

  Voedselbosje

  Om van bosherstel een win-win-situatie te maken, worden naast inheemse boomsoorten commercieel aantrekkelijke soorten geplant, zodat de lokale boeren hier inkomsten uit kunnen verdienen. Een voorbeeld is yerba mate, waarvan een soort thee wordt gemaakt die erg populair is in Argentinië en enkele andere Zuid-Amerikaanse landen.

Deel deze actie en bescherm samen de natuur

Help jij mee? Deel dan deze actie!

WWF_Social_Iconen_Grijs_Facebook.png WWF_Social_Iconen_Grijs_Whatsapp.png WWF_Social_Iconen_Grijs_Linkedin.png WWF_Social_Iconen_Grijs_Twitter.png WWF_Social_Iconen_Grijs_mail.png

Staffan Widstrand / WWF