Maak je omgeving (wegwerp)plasticvrij

Samen maken we onze omgeving plasticvrij! Ook jij kunt hierin je steentje bijdragen. Begin bijvoorbeeld bij je sportkantine, je kantoor, of op je universiteit. Hoe gaat dat in zijn werk? We geven je vier stappen om jouw omgeving plasticvrij te maken.

4 stappen

Stap 1: Welke plastics kunnen weg?

Kijk in jouw omgeving, bijvoorbeeld op jouw school, universiteit, kantoor of sportclub waar nog wegwerpplastics worden gebruikt. Check hieronder onze top 10 van meest voorkomende wegwerpplastics op onze Noordzeestranden, om te zien van welke producten we af moeten!

10 meest gevonden wegwerpartikelen

Bronnen: Europese Commissie, Stichting De Noordzee, Schone Rivieren, Plastic Soup Foundation

Stap 2: Alternatief zoeken

Voor veel wergwerpproducten is inmiddels een alternatieve oplossing te vinden. Bekijk voor welke producten een herbruikbare variant beschikbaar is. 

Stap 3: Actie! Samenwerken en aanspreken

Zoek medestanders die jou kunnen helpen bij jouw missie! Bespreek het met collega’s, vrienden en sportmaten. Leg contact met de verantwoordelijke personen (conciërge, directie, hoofd-inkoop) en presenteer je alternatief.

Stel bijvoorbeeld voor om de plastic rietjes in de kantine te vervangen door bamboe rietjes en de plastic zakjes door 100% biologische groente- of fruitzakjes. En tip je collega's om voortaan een Dopper mee naar het werk te  nemen of een mooie KeepCup koffiebeker aan te schaffen als alternatief voor de plastic bekertjes naast het koffieautomaat. 

Bamboe rietjes - set van 5 stuks - met WWF logo

Plastic rietjes worden binnen 5 seconden geproduceerd, worden vaak maar 5 minuten gebruikt en doen er 200 jaar over om af te breken. Daarom bieden wij vanaf nu bamboe rietjes! Deze duurzame rietjes van het merk Sipster zijn 100% natuurlijk, herbruikbaar en geven geen smaak af.

€ 9,95

Set van 3 duurzame groente- of fruitzakjes

Handige groente- of fruitzakjes van 100% biologisch katoen

€ 10,95

Dopper Sea Green WWF

De alom bekende Dopper is er nu ook met WWF-logo. Daarmee steun je het doel - terugdringen van plastic afval - dubbel. Verkrijgbaar in verschillende kleuren waaronder deze mooie zeegroene.

€ 12,95

KeepCup glazen koffiebeker "Panda"

Met de speciale WWF-koffiebeker van KeepCup helpen we jou een alternatief te gebruiken voor plastic. Deze gelimiteerde oplage in wit/zwarte kleurstelling met Panda opdruk is alleen bij WWF verkrijgbaar. Mis hem niet en help mee in onze strijd tegen de plastic soep.

€ 18,95

Stap 4: Doe jouw verhaal

Maak jouw missie bekend! Laat ons weten welke omgeving jij plasticvrij aan het maken bent. Deel je verhaal op sociale media met de hashtag #FreeTheSea of mail naar info@wwf.nl met Free The Sea in je onderwerpregel.

Istockphoto.com / WWF

Wat kan ik nog meer doen?

Geef een eenmalige gift

Doneer

Help ons de afvalstroom van plastic te stoppen. Elk bedrag, hoe klein ook, helpt!