naturepl.com / Alex Mustard / WWF
Resultaat

Update: Free the Sea voor een plastic vrije zee

Er is in één jaar veel bereikt.

 • 1,9 miljoen handtekeningen voor een internationaal plastic verdrag
 • 24 Plastic Smart Cities
 • Bijna 200 dieren geholpen die slachtoffer waren van plastic

Plastic bekers tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, snoeppapiertjes in zee. Plastic is nog steeds overal. De urgentie is groot, want er komt elk jaar 11 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Schildpadden stikken erin, walvissen hebben het in hun maag en zeevogels voeren het aan hun jongen.

Afgelopen jaar kwam heel Nederland in actie voor onze plasticcampagne Free the Sea!

 • De Plastic Bende vroeg met ruim 5.000 kinderen aandacht voor zeeschildpadden die vaak slachtoffer zijn van plastic.
 • Duizenden mensen installeerden de Plastic Afvallen-app en verminderden het wegwerpplastic in hun huishouden.
 • Meer dan 100.000 Nederlanders tekenden de petitie voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling (tekenen kan nog steeds!).
 • Sportief Nederland haakte aan met de allereerste nationale plogdag: zwerfafval opruimen tijdens het hardlopen.
 • De zonnige en succesvolle Sea Swim; ruim 600 mensen, gesteund door ruim 7.000 sponsors, zwommen in zee voor een plasticvrije Koraaldriehoek.
 • Al 24 steden doen mee aan het Plastic Smart City-initiatief, Amsterdam was de eerste.
 • Armin van Buuren werd WWF global ocean ambassador en startte ‘Beat Plastic’ om evementen zo plasticvrij mogelijk te maken.
 • Dorian van Rijsselberghe (2 keer olympisch windsurfkampioen) werd WWF-oceanenambassadeur. Hij steunde de campagne ook tijdens zijn WAVES-festival op Texel.
 • Jessie Jazz werd WWF-ambassadeur en maakte een indringende documentaire over plastic.
 • Honderd bedrijven en organisaties uit de toerismesector tekenenden de International Tourism Plastic Pledge.
Overzicht resultaten Free the Sea

We hebben samen veel bereikt

Plastic Smart Cities

24 internationale steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF. Amsterdam doet mee, maar ook Oslo, Wenen, Donsol, Izmir, Nice, Nairobi, Da Nang en Donsol. De helft van de deelnemende steden ligt in de Koraaldriehoek. De steden gaan onder andere hun plastic afval flink reduceren, want veel plastic in zee komt daar via steden. Het doel: 1000 Plastic Smart Cities in 2030.

Flying Vet aan het werk DWI Suprapti WWF Indonesië

Bijna 200 dieren gered

Sinds mei 2018 zijn 192 dieren gered, verzorgd en daarna teruggebracht naar zee. En in 8 provincies in Indonesië zijn inmiddels 260 mensen getraind om te helpen bij het redden van zeedieren die slachtoffer zijn geworden van plastic.

Verbeterd afvalmanagement

WWF heeft een aantal pilotprojecten voor afvalmanagement gestart. In Bali plaatstsen we samen met partners zoals Make A Change 10 ‘armen’ in de rivier, die afval uit de rivier opvangen voor het de zee instroomt. Samen met partnerorganisatie McKinsey startten we een geïntegreerd afvalstation, dat het afval van duizenden huishoudens op de juiste manier verwerkt. In de Filippijnen testen we samen met 5 startups nieuwe manieren van afvalverwerken, waarbij bruikbare materialen uit het afval worden gefilterd. Dat levert heel veel grondstoffen ops wat heel veel afval (en grondstoffen) bespaart. En we hebben Phu Quoc, een belangrijke stad in Vietnam, geholpen bij het verder uitrollen van hun Plastic Smart City werkzaamheden in samenwerking met de lokale bevolking.

Plastic zakje drijft in zee naturepl.com / Sue Daly / WWF

Bye bye plastic bags

Melati en Isabel Wijssen van Bye Bye Plastic Bags zijn inmiddels bekend op Bali. Zij hebben ervoor gezorgd dat plastic tasjes op het hele eiland verboden zijn. Ze zijn volop bezig om een lokale jeugdbeweging op Bali op gang te brengen en de overige plasticproblemen aan te pakken. 

Documentaire ‘What about plastic’

WWF-ambassadeur en Miss Nederland (2015) Jessie Jazz lanceerde tijdens de #BeatPlastic week de indrukwekkende en schokkende documentaire ‘What about plastic’. "De grootte van het probleem werd mij pas echt duidelijk tijdens en na het maken van de documentaire. Mijn bewustwording wil ik graag doorgeven. Het probleem is groot, maar het is zeker niet onmogelijk om hier iets aan de te doen. Ik geloof in de kracht van samenwerking en ben blij dat Armin en ik onze krachten kunnen bundelen."

What about Plastic

Veel plastic afval bij Thilafushi Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF

Teken de petitie

Heb jij de petitie nog niet getekend? Doe dat dan vandaag nog! Laat internationale beslissers weten dat we plasticvervuiling nú tegen moeten gaan.

Geef je stem

Meer over plastic

RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info
Emieck de Goede / Boneiru Duradero

Bonaire lanceert een gratis online lesprogramma over wegwerpplastic

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er wordt mondiaal gewerkt aan het verbieden van wegwerpproducten zoals plastic tasjes, rietjes en Styrofoam maaltijdverpakkingen. Ook de overheid op Bonaire is voorstander van plasticreductie en werkt daarom actief aan de implementatie van een plasticverbod.
Meer info
Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Plastic soep West-Groenland blijkt van lokale oorsprong

Groenland is een bijzonder gebied. Het ligt afgelegen, is ontzettend groot en er wonen nauwelijks mensen. Toch worden de stranden in deze prachtige regio geteisterd door grote hoeveelheden plastic afval. Al dit plastic afval vormt een bedreiging voor de dieren, de mensen en de scheepvaart in het gebied. Hoe komt het daar terecht?
Meer info
Sabine Bos / WWF-NL

Texel wordt als eerste Nederlandse eiland Plastic Smart

Toeristische gebieden dragen enorm bij aan de mondiale plasticvervuiling Maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de oplossing van dit wereldwijde probleem. Texel, inmiddels een internationale vakantiebestemming, wil korte metten maken met wegwerpplastic in de natuur. Daarom ondertekent burgemeester Michiel Uitdehaag vandaag de intentieverklaring ‘Plastic Smart Cities’, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor steden en vakantiebestemmingen in de strijd tegen plasticvervuiling. Samen met WWF en Stichting Texel Plastic Vrij gaat de gemeente Texel plasticvervuiling aanpakken. Burgemeester Uitdehaag: “Het zou fantastisch zijn als er straks in onze prachtige natuur geen plastic meer te vinden is, dat vind ik een mooi streven”.
Meer info
© WWF-Aus Veronica Joseph

Een wereldwijde oproep voor creatievelingen en innovators: No Waste Challenge

Onze afvalcrisis heeft een omslagpunt bereikt. Volgens het VN-Milieuprogramma wordt er wereldwijd jaarlijks naar schatting 11,2 miljard ton vast afval ingezameld, maar wat gebeurt er met het afval dat niet wordt ingezameld en verwerkt? De realiteit is dat niet-ingezameld afval zijn weg vindt naar de natuur, naar onze rivieren, naar onze oceanen en naar onze voedselketen.
Meer info