naturepl.com / Alex Mustard / WWF
Resultaat

Update: Free the Sea voor een plastic vrije zee

Er is in één jaar veel bereikt.

 • 1,9 miljoen handtekeningen voor een internationaal plastic verdrag
 • 24 Plastic Smart Cities
 • Bijna 200 dieren geholpen die slachtoffer waren van plastic

Plastic bekers tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, snoeppapiertjes in zee. Plastic is nog steeds overal. De urgentie is groot, want er komt elk jaar 11 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Schildpadden stikken erin, walvissen hebben het in hun maag en zeevogels voeren het aan hun jongen.

Afgelopen jaar kwam heel Nederland in actie voor onze plasticcampagne Free the Sea!

 • De Plastic Bende vroeg met ruim 5.000 kinderen aandacht voor zeeschildpadden die vaak slachtoffer zijn van plastic.
 • Duizenden mensen installeerden de Plastic Afvallen-app en verminderden het wegwerpplastic in hun huishouden.
 • Meer dan 100.000 Nederlanders tekenden de petitie voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling (tekenen kan nog steeds!).
 • Sportief Nederland haakte aan met de allereerste nationale plogdag: zwerfafval opruimen tijdens het hardlopen.
 • De zonnige en succesvolle Sea Swim; ruim 600 mensen, gesteund door ruim 7.000 sponsors, zwommen in zee voor een plasticvrije Koraaldriehoek.
 • Al 24 steden doen mee aan het Plastic Smart City-initiatief, Amsterdam was de eerste.
 • Armin van Buuren werd WWF global ocean ambassador en startte ‘Beat Plastic’ om evementen zo plasticvrij mogelijk te maken.
 • Dorian van Rijsselberghe (2 keer olympisch windsurfkampioen) werd WWF-oceanenambassadeur. Hij steunde de campagne ook tijdens zijn WAVES-festival op Texel.
Overzicht resultaten Free the Sea

We hebben samen veel bereikt

Plastic Smart Cities

24 internationale steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF. Amsterdam doet mee, maar ook Oslo, Wenen, Donsol, Izmir, Nice, Nairobi, Da Nang en Donsol. De helft van de deelnemende steden ligt in de Koraaldriehoek. De steden gaan onder andere hun plastic afval flink reduceren, want veel plastic in zee komt daar via steden. Het doel: 1000 Plastic Smart Cities in 2030.

Flying Vet aan het werk DWI Suprapti WWF Indonesië

Bijna 200 dieren gered

Sinds mei 2018 zijn 192 dieren gered, verzorgd en daarna teruggebracht naar zee. En in 8 provincies in Indonesië zijn inmiddels 260 mensen getraind om te helpen bij het redden van zeedieren die slachtoffer zijn geworden van plastic.

Verbeterd afvalmanagement

WWF heeft een aantal pilotprojecten voor afvalmanagement gestart. In Bali plaatstsen we samen met partners zoals Make A Change 10 ‘armen’ in de rivier, die afval uit de rivier opvangen voor het de zee instroomt. Samen met partnerorganisatie McKinsey startten we een geïntegreerd afvalstation, dat het afval van duizenden huishoudens op de juiste manier verwerkt. In de Filippijnen testen we samen met 5 startups nieuwe manieren van afvalverwerken, waarbij bruikbare materialen uit het afval worden gefilterd. Dat levert heel veel grondstoffen ops wat heel veel afval (en grondstoffen) bespaart. En we hebben Phu Quoc, een belangrijke stad in Vietnam, geholpen bij het verder uitrollen van hun Plastic Smart City werkzaamheden in samenwerking met de lokale bevolking.

Plastic zakje drijft in zee naturepl.com / Sue Daly / WWF

Bye bye plastic bags

Melati en Isabel Wijssen van Bye Bye Plastic Bags zijn inmiddels bekend op Bali. Zij hebben ervoor gezorgd dat plastic tasjes op het hele eiland verboden zijn. Ze zijn volop bezig om een lokale jeugdbeweging op Bali op gang te brengen en de overige plasticproblemen aan te pakken. 

Documentaire ‘What about plastic’

WWF-ambassadeur en Miss Nederland (2015) Jessie Jazz lanceerde tijdens de #BeatPlastic week de indrukwekkende en schokkende documentaire ‘What about plastic’. "De grootte van het probleem werd mij pas echt duidelijk tijdens en na het maken van de documentaire. Mijn bewustwording wil ik graag doorgeven. Het probleem is groot, maar het is zeker niet onmogelijk om hier iets aan de te doen. Ik geloof in de kracht van samenwerking en ben blij dat Armin en ik onze krachten kunnen bundelen."

What about Plastic

Veel plastic afval bij Thilafushi Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF

Teken de petitie

Heb jij de petitie nog niet getekend? Doe dat dan vandaag nog! Laat internationale beslissers weten dat we plasticvervuiling nú tegen moeten gaan.

Geef je stem

Meer over plastic

Sam Hobson / WWF-UK

Extra aandacht voor plastic op World Cities Day

Op 31 oktober is het World Cities Day. Een dag om stil te staan bij de plasticvervuiling in steden en vooral bij de oplossingen die daarvoor zijn. Meer en meer steden spreken zich uit om in 2030 geen plastic meer in de natuur te veroorzaken. Deze steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF.
Meer info
Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info

Plastic Navigator

Nieuwe interactieve kaart laat de wijdverspreide plasticvervuiling in onze oceanen zien
Meer info

Beatplastic

WWF-Ambassadeurs Armin van Buuren en Jessie Jazz slaan handen ineen voor #Beatplastic.
Meer info
WWF / Vincent Kneefel

Op zoek naar de bron van het plastic afval

Medewerker Vincent gaat op zoek naar de bron van het plastic afval op Java.
Meer info
Tom Vierus / WWF-US

Wereld mangrove dag

Het is vandaag #WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk - voor de natuur en ook zeker voor mensen. Over de hele wereld zijn gemeenschappen afhankelijk van mangroves voor voedsel, kustbescherming en inkomen. Alles bij elkaar genereren de mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie – en ze zijn belangrijk voor miljoenen mensen die nabij de mangrovebossen wonen.
Meer info