naturepl.com / Alex Mustard / WWF
Resultaat

Update: Free the Sea voor een plastic vrije zee

Er is in één jaar veel bereikt.

 • 1,9 miljoen handtekeningen voor een internationaal plastic verdrag
 • 24 Plastic Smart Cities
 • Bijna 200 dieren geholpen die slachtoffer waren van plastic

Plastic bekers tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, snoeppapiertjes in zee. Plastic is nog steeds overal. De urgentie is groot, want er komt elk jaar 11 miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Schildpadden stikken erin, walvissen hebben het in hun maag en zeevogels voeren het aan hun jongen.

Afgelopen jaar kwam heel Nederland in actie voor onze plasticcampagne Free the Sea!

 • De Plastic Bende vroeg met ruim 5.000 kinderen aandacht voor zeeschildpadden die vaak slachtoffer zijn van plastic.
 • Duizenden mensen installeerden de Plastic Afvallen-app en verminderden het wegwerpplastic in hun huishouden.
 • Meer dan 100.000 Nederlanders tekenden de petitie voor een VN-verdrag tegen plasticvervuiling (tekenen kan nog steeds!).
 • Sportief Nederland haakte aan met de allereerste nationale plogdag: zwerfafval opruimen tijdens het hardlopen.
 • De zonnige en succesvolle Sea Swim; ruim 600 mensen, gesteund door ruim 7.000 sponsors, zwommen in zee voor een plasticvrije Koraaldriehoek.
 • Al 24 steden doen mee aan het Plastic Smart City-initiatief, Amsterdam was de eerste.
 • Armin van Buuren werd WWF global ocean ambassador en startte ‘Beat Plastic’ om evementen zo plasticvrij mogelijk te maken.
 • Dorian van Rijsselberghe (2 keer olympisch windsurfkampioen) werd WWF-oceanenambassadeur. Hij steunde de campagne ook tijdens zijn WAVES-festival op Texel.
 • Jessie Jazz werd WWF-ambassadeur en maakte een indringende documentaire over plastic.
 • Honderd bedrijven en organisaties uit de toerismesector tekenenden de International Tourism Plastic Pledge.
Overzicht resultaten Free the Sea

We hebben samen veel bereikt

Plastic Smart Cities

24 internationale steden doen mee met het Plastic Smart Cities-initiatief van WWF. Amsterdam doet mee, maar ook Oslo, Wenen, Donsol, Izmir, Nice, Nairobi, Da Nang en Donsol. De helft van de deelnemende steden ligt in de Koraaldriehoek. De steden gaan onder andere hun plastic afval flink reduceren, want veel plastic in zee komt daar via steden. Het doel: 1000 Plastic Smart Cities in 2030.

Flying Vet aan het werk DWI Suprapti WWF Indonesië

Bijna 200 dieren gered

Sinds mei 2018 zijn 192 dieren gered, verzorgd en daarna teruggebracht naar zee. En in 8 provincies in Indonesië zijn inmiddels 260 mensen getraind om te helpen bij het redden van zeedieren die slachtoffer zijn geworden van plastic.

Verbeterd afvalmanagement

WWF heeft een aantal pilotprojecten voor afvalmanagement gestart. In Bali plaatstsen we samen met partners zoals Make A Change 10 ‘armen’ in de rivier, die afval uit de rivier opvangen voor het de zee instroomt. Samen met partnerorganisatie McKinsey startten we een geïntegreerd afvalstation, dat het afval van duizenden huishoudens op de juiste manier verwerkt. In de Filippijnen testen we samen met 5 startups nieuwe manieren van afvalverwerken, waarbij bruikbare materialen uit het afval worden gefilterd. Dat levert heel veel grondstoffen ops wat heel veel afval (en grondstoffen) bespaart. En we hebben Phu Quoc, een belangrijke stad in Vietnam, geholpen bij het verder uitrollen van hun Plastic Smart City werkzaamheden in samenwerking met de lokale bevolking.

Plastic zakje drijft in zee naturepl.com / Sue Daly / WWF

Bye bye plastic bags

Melati en Isabel Wijssen van Bye Bye Plastic Bags zijn inmiddels bekend op Bali. Zij hebben ervoor gezorgd dat plastic tasjes op het hele eiland verboden zijn. Ze zijn volop bezig om een lokale jeugdbeweging op Bali op gang te brengen en de overige plasticproblemen aan te pakken. 

Documentaire ‘What about plastic’

WWF-ambassadeur en Miss Nederland (2015) Jessie Jazz lanceerde tijdens de #BeatPlastic week de indrukwekkende en schokkende documentaire ‘What about plastic’. "De grootte van het probleem werd mij pas echt duidelijk tijdens en na het maken van de documentaire. Mijn bewustwording wil ik graag doorgeven. Het probleem is groot, maar het is zeker niet onmogelijk om hier iets aan de te doen. Ik geloof in de kracht van samenwerking en ben blij dat Armin en ik onze krachten kunnen bundelen."

What about Plastic

Veel plastic afval bij Thilafushi Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF

Teken de petitie

Heb jij de petitie nog niet getekend? Doe dat dan vandaag nog! Laat internationale beslissers weten dat we plasticvervuiling nú tegen moeten gaan.

Geef je stem

Meer over plastic

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info
Gemeente Texel

‘Wad’ minder plastic op Texel

Texel is sinds 20 februari het eerste Nederlandse Plastic Smart eiland.
Meer info
Erik Baalbergen

Plog samen met Daan en Steef de Nederlandse stranden schoon

Daan Strang en Steef de Ruijter ploggen deze zomer de hele Nederlandse kust af! Ploggen is een combinatie van actief bezig zijn (joggen, hardlopen, lopen) en daarbij (plastic)afval opruimen. Zij doen dit tijdens hun zomer beach cleanups. En iedereen kan meedoen!
Meer info
RMW / Richard Mouw

De Amsterdam Plastic Smart City-sloep kan van start

Vanaf nu vaart een speciale sloep van Plastic Whale door de grachten van Amsterdam. De sloep is één van de initiatieven van het programma ‘Amsterdam Plastic Smart City’. Dit programma heeft als doel om van Amsterdam een stad te maken waar geen plastic op straat ligt..
Meer info