Jürgen Freund / WWF

Bevrijd de Koraaldriehoek van plastic

Steun ons actieplan voor een plasticvrije zee

Plastic is overal in de natuur. We zien het in overvloed op stranden in Indonesië, in het afgelegen Noordpoolgebied, maar ook in de Middellandse Zee en op onze Noordzeestranden. Zeedieren en vogels zien plastic aan voor voedsel en dit heeft desastreuze gevolgen.

Wist je dat 50% van de zeeschildpadden plastic in hun ingewanden heeft? En dat één plastic tasje al de grootste vis ter wereld, de walvishaai, kan doden?

Dat moet anders! De wil om wat aan dit urgente en groeiende probleem te doen bij overheden en bedrijven is er, maar het gaat ons niet snel genoeg. Als we zo doorgaan, zit er in 2050 meer plastic dan vissen in onze oceanen.

Aanpakken bij de bron

De grootste bron van de plastic soep in zee zijn landen in en rondom de Koraaldriehoek. Indonesië alleen al zorgt voor 1 miljard kilo plastic in zee per jaar! En dat terwijl de koraalriffen van de Koraaldriehoek een belangrijke kraamkamer zijn voor onze oceanen en bron van inkomsten voor miljoenen mensen. Daar moeten we dus aan de slag want daar kunnen we de meeste impact bereiken.

Eenmalige gift

Voor ons actieplan in de Koraaldriehoek en de bescherming van het leven in zee is veel geld nodig. WWF wil dit jaar minimaal 200.000 euro uittrekken voor dit programma. Samen gaan we voor schone oceanen en kusten op de hele wereld. Doe mee en steun een plasticvrije zee!

Er is geen adres gevonden met opgegeven postcode en huisnummer. Controleer of dit juist is ingevuld.
Free the Sea: Geef voor een plasticvrije zee

Wat bereik je met jouw gift?

  • 10.000 euro: Ingebruikname afvalboot
  • 30.000 euro: Het realiseren van drie afvangsystemen
  • 100.000 euro: Realiseren afval- en recyclingstation 

 

Wat doet WWF?

  • Afvangconstructies voor afval: om te voorkomen dat het plastic afval in zee terecht komt, installeren we samen met partners afvangsystemen in rivieren en kanalen die het afval opvangen. Ook wordt er een boot ingezet die de plastic soep opruimt in een gebied waar veel zeeschildpadden en mantaroggen voorkomen.
  • Recycling huishoudafval: veel mensen in en rond de Koraaldriehoek hebben geen toegang tot afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Samen met de lokale overheid en ondernemers starten we op twee testlocaties in de Koraaldriehoek afvalophaal- en verwerkingsdiensten. Hier wordt huishoudafval ingezameld en gesorteerd voor recycling.
  • Educatieprogramma’s: we verzorgen educatieprogramma’s voor scholen en buurthuizen, waarin mensen voorlichting krijgen over alternatieven voor plastic. Verder leren ze waarom afvalscheiding belangrijk is en hoe ze hun plasticgebruik kunnen verminderen. Omdat de voorlichting door mensen lokaal gegeven wordt, creëert dit ook werkgelegenheid.
  • Noodopvang en behandeling dieren: met uw bijdrage kunnen we teams van Flying Vets op pad sturen: dierenartsen die vrijwillig in actie komen om zeeschildpadden en andere dierlijke slachtoffers van plastic afval op te vangen en te behandelen.
  • Plastic Smart Cities: we werken samen met een aantal grote steden rond de Koraaldriehoek, zoals Hongkong, vanwege hun grote rol bij het plasticafvalprobleem. Door de oprichting van een netwerk van Plastic Smart Cities wisselen we kennis en ervaring uit om de instroom van plastic in de oceanen een halt toe te roepen.
Vincent Kneefel
Oceanenexpert WWF
"Als iedereen nú verantwoordelijkheid neemt, kunnen we binnen één generatie de plasticvervuiling van onze planeet stoppen."

Periodiek schenken

Met een periodieke schenking steun je WWF met een vast bedrag per jaar voor minimaal 5 jaar. Omdat je gift dan volledig aftrekbaar is van de belasting, krijg je een flink deel van je geld terug. Dit kan al vanaf 50 euro per jaar!