Michel Gunther / WWF

Atlantisch regenwoud

Een uitgestrekte regio langs de kust van Brazilië, waar je bomen vindt van wel 30 meter hoog.

400 soorten bomen op één hectare

Heb je wel eens van het Atlantisch Regenwoud gehoord? Het is geen beroemd gebied zoals de Amazone, en er leven geen grote lievelingen als de koala of de tijger. Wat er wel voorkomt? Een ongekend aantal unieke diersoorten, de kleurrijkste vogels zoals de zevenkleurige tangara, ruim 400 soorten bomen op slechts één hectare, 60 soorten bijen en… de jaguar. Helaas raken we dit bijzondere en prachtige gebied, dat zich uitstrekt over Argentinië, Brazilië en Paraguay, in hoog tempo kwijt.

Ooit was het regenwoud 1,3 miljoen km2 groot (ter vergelijking: Nederland is 41.000 km2 groot). Nu is er nog slechts 17% over. Hiermee is het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Om dit unieke regenwoud te redden, moeten we nu in actie komen!

Brent Chambers

Wat doet WWF?

Een regio genaamd Pernambuco Center of Endemism in het Braziliaanse deel van het Atlantisch Regenwoud behoort tot de meest gedegradeerde en minst beschermde gebieden. Hier resteert nog slechts 2% van het originele bos. In dit gebied gaan we samen met BirdLife 14.000 zaailingen planten. De zaailingen zijn inheems en beschikken over verschillende kenmerken. Zo is het een mix tussen soorten waarvan de zaden verspreid worden door de wind en door vogels, en tussen snel- en langzaam groeiende bomen. Op deze manier ontstaat een zo natuurlijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

In het Braziliaanse gebied Serra do Mar liggen maar liefst 17 beschermde gebieden en vele privéreservaten. Twee jaar geleden werd er een jaguar gespot, iets dat al twintig jaar niet meer gebeurd was! WWF steunt een onderzoeksnetwerk, bestaande uit overheidsinstanties, universiteiten en andere organisaties. Dit netwerk van specialisten doet onderzoek naar het leefgebied, de prooidieren en de gewoontes van de jaguar. Met de verzamelde informatie wordt bepaald in welke gebieden bescherming of herstel nodig is. Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we dit prachtige dier en zijn leefgebied kunnen beschermen.

Gerelateerde artikelen

Landaankoop Atlantisch regenwoud

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud, en hiermee het beschermd gebied uitgebreid.
Meer info

Mijlpaal: betere bescherming voor de jaguar

14 jaguarlanden in Midden- en Zuid-Amerika, WWF en andere organisaties hebben 29 november uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Jaguar. Tegelijkertijd presenteerden zij een plan voor betere bescherming van de jaguar.
Meer info

Chiribiquete: 's werelds grootste tropische nationale park extra beschermd!

Het nationale park Serranía del Chiribiquete in Colombia is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Door deze nieuwe status krijgt dit prachtige natuurgebied in de Amazone vanaf nu extra bescherming. Ook is Chiribiquete onlangs uitgebreid. Met een oppervlakte iets groter dan Nederland is het nu het grootste tropische park ter wereld.
Meer info