Michel Gunther / WWF

Atlantisch regenwoud

Een uitgestrekte regio langs de kust van Brazilië, waar je bomen vindt van wel 30 meter hoog.

400 soorten bomen op één hectare

Heb je wel eens van het Atlantisch Regenwoud gehoord? Het is geen beroemd gebied zoals de Amazone, en er leven geen grote lievelingen als de koala of de tijger. Wat er wel voorkomt? Een ongekend aantal unieke diersoorten, de kleurrijkste vogels zoals de zevenkleurige tangara, ruim 400 soorten bomen op slechts één hectare, 60 soorten bijen en… de jaguar. Helaas raken we dit bijzondere en prachtige gebied, dat zich uitstrekt over Argentinië, Brazilië en Paraguay, in hoog tempo kwijt.

Ooit was het regenwoud 1,3 miljoen km2 groot (ter vergelijking: Nederland is 41.000 km2 groot). Nu is er nog slechts 17% over. Hiermee is het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Om dit unieke regenwoud te redden, moeten we nu in actie komen!

Brent Chambers

Wat doet WWF?

Een regio genaamd Pernambuco Center of Endemism in het Braziliaanse deel van het Atlantisch Regenwoud behoort tot de meest gedegradeerde en minst beschermde gebieden. Hier resteert nog slechts 2% van het originele bos. In dit gebied gaan we samen met BirdLife zaailingen planten. De zaailingen zijn inheems en beschikken over verschillende kenmerken. Zo is het een mix tussen soorten waarvan de zaden verspreid worden door de wind en door vogels, en tussen snel- en langzaam groeiende bomen. Op deze manier ontstaat een zo natuurlijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

In het Braziliaanse gebied Serra do Mar liggen maar liefst 17 beschermde gebieden en vele privéreservaten. Twee jaar geleden werd er een jaguar gespot, iets dat al twintig jaar niet meer gebeurd was! WWF steunt een onderzoeksnetwerk, bestaande uit overheidsinstanties, universiteiten en andere organisaties. Dit netwerk van specialisten doet onderzoek naar het leefgebied, de prooidieren en de gewoontes van de jaguar. Met de verzamelde informatie wordt bepaald in welke gebieden bescherming of herstel nodig is. Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we dit prachtige dier en zijn leefgebied kunnen beschermen.

Gerelateerde artikelen

Bericht uit het veld

Op dit moment staat de wereld op zijn kop. Het corona-virus grijpt nog steeds hard om zich heen, en maakt tot ons grote verdriet veel slachtoffers.

Iedereen wordt geraakt door deze wereldwijde crisis. Scholen zijn dicht, restaurants sluiten de deuren, de straten zijn leeg: ons leven is compleet veranderd.
Meer info

Wilde tapir geboren in Brazilie

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren
Meer info

Landaankoop Atlantisch regenwoud

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud, en hiermee het beschermd gebied uitgebreid.
Meer info