Gezonde bossen: nu belangrijker dan ooit!

Samen met de bizon beschermen we één van Europa's oudste wildernissen. Help jij mee?

Lees meer

Gezonde bossen zijn ontzettend belangrijk. Ze leveren zuurstof, schoon water, voedsel, ontspanning en ze bieden een thuis aan miljoenen mensen, dieren, planten en bacteriën. Niet alleen in de Amazone of Australië, maar ook in Europa moeten we daarom bossen beschermen en herstellen. Eén van de oudste en grootste wildernissen van Europa zijn de Karpaten. Het is een ruige bergketen vol groene bossen en bloemrijke weides. Hier leven beren, wolven, lynxen en wilde zwijnen. Het Roemeense deel van deze wildernis wordt ernstig bedreigd: illegale houtkap en bosbranden versnipperen het bos in kleine stukjes. Dieren verliezen hun leefgebied en bijzondere plantensoorten verdwijnen.

Sanchez & Lope / WWF

Natuurlijke bosbrandweerlieden

Gelukkig kunnen we het uiteenvallen van de zuidwestelijke Karpaten stoppen door het bos beter te beschermen en het herstel te versnellen. De Europese bizon kan ons hierbij helpen. Deze natuurlijke ‘brandweerlieden’ zijn onmisbaar. Bizons houden de ondergroei kort, waardoor branden minder groot en fel worden, en ze duwen bomen om, waardoor er meer licht en ruimte is voor nieuwe planten. Deze grote grazers zijn dus essentieel voor een gezonde balans in het bos. Daarom zetten we, samen met onze partner Rewilding Europe, Europese bizons uit in de zuidwestelijke Karpaten.

Maar om de wildernis en de biodiversiteit van de Karpaten te redden, hebben we niet alleen Europese bizons nodig. Met jouw steun kunnen we de natuur weer in evenwicht brengen. Door het bos op een natuurlijke manier te laten herstellen, bomen aan te planten en meer bizons uit te zetten, kunnen we samen deze fantastische Europese wildernis beschermen. Doe je mee?

Hoe worden de bizons voorbereid op een leven in de wildernis?

Eenmalige gift

Bos en rotsen in de Zuidelijke Karpaten
Bescherm de Europese wildernis

Wat bereik je met jouw gift?

  • €7: Het planten van één boom voor herstel van beschadigd bos

  • €20: Gezondheidsanalyse van één bizon door wormenonderzoek

  • €60: Eén dag inzet van een bizonranger

Wat is er al gebeurd?

In 2014 begonnen WWF en Rewilding Europe met het uitzetten van Europese bizons in de bossen van het Tarcu-gebergte in de zuidwestelijke Karpaten. Inmiddels leven er zo’n 50 bizons, verdeeld over 3 tot 4 kuddes. Na 6 jaar zien we al mooie resultaten. De bizons, die in gevangenschap zijn opgegroeid, passen zich goed aan op het leven in de wildernis. Ze grazen in de alpenweiden en eten bladeren, struiken en schors in de beukenbossen. De kalfjes die geboren worden, zijn groter en sterker dan hun ouders en nog beter geschikt voor het leven in de wildernis.

Om de Europese bizon in het gebied weerbaar te maken tegen ziektes en barre weersomstandigheden, zijn minstens 100 individuen in het wild nodig. De bizons kunnen zich mengen in de kuddes die al in het gebied rondlopen, waardoor de populatie sterker wordt.