Bryce Harper / WWF-Aus

Australië

Het op vijf na grootste land ter wereld

Hevige bosbranden teisteren Australië

Alle ogen waren de afgelopen weken gericht op Australië. Na de droogste en warmste zomer ooit, kampt het land nu met de meest verwoestende branden uit de geschiedenis. Een gebied van bijna 11 miljoen hectare (2,5x de oppervlakte van Nederland) ging in vlammen op, 28 mensen kwamen en ruim een miljard dieren werden getroffen door de vuurzee.

Ook de koala, het meest iconische dier van Australië, werd hard getroffen door de branden, terwijl deze dieren al bedreigd werden door de grootschalige ontbossing. In Australië wordt ieder jaar ongeveer 500.000 hectare natuur gekapt. Koala’s worden de kap uit hun boom verdreven, en ze moeten via de grond op zoek naar een nieuw thuis. Eenmaal op de grond krijgen ze vaak te maken met auto’s, honden en honger. In 20 jaar tijd namen de koalapopulaties in New South Wales en Queensland dan ook af met bijna 50%. In heel Australië daalden de populaties met een schokkende 95%.

Shutterstock / GunnerL / WWF

Wat doet WWF?

De meeste koala’s aan de Australische oostkust leven in de Koala Triangle. In dit gebied leven de gezondste populaties. Uitgerekend in deze regio woeden momenteel hevige bosbranden die de kwetsbare populatie koala’s nog verder in het nauw brengen.

De eerste stap is het bieden van noodhulp aan gewonde dieren. Dierenartsen gaan het veld in om getroffen dieren met behulp van speurhonden te vinden, te helpen, we schaffen medicijnen en verband aan, zorgen voor voedsel en water en uiteraard hopen we de opgevangen dieren weer uit te zetten als de branden geblust zijn.

Om te zorgen dat de dieren een huis hebben om naar terug te keren, willen we herstellen wat verloren is gegaan. Als de branden geblust zijn en de grond tot rust gekomen is, gaan we bomen planten, waaronder veel voedselrijke bomen voor koala’s.

Gerelateerde artikelen

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
Shutterstock / Anna Levan / WWF

Nieuw WWF-rapport: bijna 3 miljard dieren slachtoffer van bosbranden Australië

Begin dit jaar woedden in Australië heftige bosbranden. Uit een nieuw WWF-rapport blijkt dat de schade nog groter is dan aanvankelijk gedacht. Bijna 3 miljard dieren werden getroffen door de branden: 143 miljoen zoogdieren, 2.46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers werden gedood, raakten gewond of verloren hun leefgebied.
Meer info

Koala Maryanne weer uitgezet na bosbranden

De hevige bosbranden in Australië begin dit jaar kostten tienduizenden koala’s het leven. Gelukkig wisten sommige kleintjes de vuurzee te overleven, zoals koala Maryanne. RSPCA-dierenarts Claire Philips en koalaverzorger Trudi Timbs vonden haar, ze was pas 12 maanden oud, mager, uitgedroogd en haar pootjes waren verbrand.

Meer info