Bryce Harper / WWF-Aus

Australië

Het op vijf na grootste land ter wereld

Hevige bosbranden teisteren Australië

Alle ogen waren de afgelopen weken gericht op Australië. Na de droogste en warmste zomer ooit, kampt het land nu met de meest verwoestende branden uit de geschiedenis. Een gebied van bijna 11 miljoen hectare (2,5x de oppervlakte van Nederland) ging in vlammen op, 28 mensen kwamen en ruim een miljard dieren werden getroffen door de vuurzee.

Ook de koala, het meest iconische dier van Australië, werd hard getroffen door de branden, terwijl deze dieren al bedreigd werden door de grootschalige ontbossing. In Australië wordt ieder jaar ongeveer 500.000 hectare natuur gekapt. Koala’s worden de kap uit hun boom verdreven, en ze moeten via de grond op zoek naar een nieuw thuis. Eenmaal op de grond krijgen ze vaak te maken met auto’s, honden en honger. In 20 jaar tijd namen de koalapopulaties in New South Wales en Queensland dan ook af met bijna 50%. In heel Australië daalden de populaties met een schokkende 95%.

Shutterstock / GunnerL / WWF

Wat doet WWF?

De meeste koala’s aan de Australische oostkust leven in de Koala Triangle. In dit gebied leven de gezondste populaties. Uitgerekend in deze regio woeden momenteel hevige bosbranden die de kwetsbare populatie koala’s nog verder in het nauw brengen.

De eerste stap is het bieden van noodhulp aan gewonde dieren. Dierenartsen gaan het veld in om getroffen dieren te helpen, we schaffen medicijnen en verband aan, zorgen voor voedsel en water en uiteraard hopen we de opgevangen dieren weer uit te zetten als de branden geblust zijn.

Om te zorgen dat de dieren een huis hebben om naar terug te keren, willen we herstellen wat verloren is gegaan. Als de branden geblust zijn en de grond tot rust gekomen is, gaan we bomen planten, waaronder veel voedselrijke bomen voor koala’s.

Gerelateerde artikelen

Kaketoes geven door branden verwoest Kangaroo Island weer hoop

Gespot: bedreigde bruine raafkaketoes in de zwaar getroffen bossen van Kangaroo Island! Het geeft hoop aan de natuurbeschermers die op het Australische eiland zijn begonnen met het onderzoeken van leefgebieden die door de recente bosbranden ernstig zijn beschadigd.
Meer info

Australië: wilde dieren nog 12 maanden afhankelijk van voedseldroppings

De vele dieren die de heftige bosbranden in Australië overleefden, kampen nu met een groot tekort aan voedsel. Natuurbeschermers vrezen dat veel dieren nog zeker een jaar afhankelijk zijn van voedseldroppings.
Meer info

Australiërs in actie voor hun ernstig bedreigde diersoorten

Steun de Australiërs in hun roep om strengere wetten zodat de bijzondere Australische natuur beter wordt beschermd.
Meer info