"Ik kom in actie voor een wereld
zonder wegwerpplastic!"

"Ik vind het heel erg dat er per jaar zo'n 11 miljoen ton plastic in de oceaan terecht komt. Daarom heb ik nu een actie opgezet, zodat restaurants geen plastic rietjes meer gebruiken."

Hoe doe je mee met mijn #FreeTheSea actie:

 1. Verzoek Horeca
  Ga in gesprek met de mensen van een cafetaria, restaurant, bar of kantine en vraag of ze deze zomer mee willen doen aan de actie ‘Geen rietjes meer’. Dat betekent dat ze geen plastic rietjes meer serveren.

 2. Bordje
  Als ze mee willen doen, dan mag je ze een bordje beloven met mijn logo erop, zodat iedereen kan zien dat zij geen rietjes meer serveren.
 3. Mail ons!
  Stuur dan een mail naar info@wwf.nl met daarin:
  - Jouw eigen naam
  - De naam van de locatie die mee wil doen (bijvoorbeeld: café Keizer)
  - Contactgegevens can de locatie (e-mail en/of telefoonnummer)
  - Het adres van deze locatie (straat, postcode, plaats)
  - Jouw adres waar we het pakket met de bordjes en een pakketje bamboerietjes naar toe kunnen sturen, zodat je deze kunt overhandigen

 4. Foto!
  En dan ontvangen wij graag een foto van deze overhandiging van jou via info@wwf.nl, zodat we dit op onze website kunnen zetten!

Lilly en plastic

Lilly: “We kunnen de Cruijff Arena vullen met het aantal rietjes dat we jaarlijks weggooien!”

Het begon voor Lilly allemaal toen ze met haar opa een wandeling aan het maken was. Lilly spreekt eigenlijk Engels en om haar Nederlands te oefenen telde ze de stukken afval in de berm. 91 afvalstukken telde ze! Het was voor Lilly genoeg om in actie te komen. Haar nieuwste missie is om plastic rietjes te verbannen uit restaurants.

Ze stond al op de Plastic Whale Conference in Noorwegen, ze sprak op de Klimaatmars in Amsterdam en eerder dit jaar ontmoette ze de wereldberoemde primatoloog Jane Goodall, om te spreken over een betere wereld. Lilly is een echte milieuactivist en dat terwijl ze pas 10 jaar is. Haar opa is haar grote inspiratiebron. “Hij leerde me alles over de plastic soep en hoe zwerfafval uiteindelijk allemaal in zee terecht komt.”

Een zeeschildpad met een rietje in zijn neus. Een marien bioloog vertelde Lilly hoe het dier waarschijnlijk had geprobeerd het rietje te eten en toen om het uit te hoesten, waardoor het in zijn neus terecht kwam. Het maakte grote indruk op Lilly en inspireerde haar om plastic rietjes uit restaurants te krijgen. “Rietjes worden één keer gebruikt en dan weggegooid. In Nederland gebruiken we 8 miljard rietjes per jaar. Dat is genoeg om de Cruijff Arena vele malen te vullen! Dat is geen duurzame manier van doen. Het is veel beter om geen rietjes te gebuiken of een herbruikbaar rietje.”

 

blobid1.jpg

 

Het doel van Lilly is om zo veel mogelijk cafés en restaurants vrij te maken van plastic rietjes. Lilly moedigt ze aan om eerst alleen rietjes op verzoek te geven en daarna helemaal plastic-rietjesvrij te worden. “Iedereen die mijn logo ziet zal hopelijk nadenken over het gebruik van plastic rietjes, en dit bewustzijn zal zich verspreiden”.

Wat kan ik nog meer doen?

Doe mee voor een plasticvrije zee

Plastic is overal in de natuur. We zien het in overvloed op stranden in Indonesië, in het afgelegen noordpoolgebied, maar ook in de Middellandse zee en op onze Noordzee-stranden.

Meer info