David Lawson / WWF-UK

NIEUWJAARSEVENT WWF

28 januari 19:30- 21:30

Meld je aan!

Hoe kijken we terug op 2020? Wat zijn onze ambities? We belichten onze projecten en nemen je mee op een reis over de continenten!

Over dit evenement

‘Veerkracht’, hét thema van het WWF nieuwjaarsevent van donderdag 28 januari 2021 van 20:00 tot 21:30 uur. Nu COVID-19 de veerkracht van de mens op de proef stelt, is dit thema relevanter dan ooit. Ook de natuur is genoodzaakt haar veerkracht te tonen. WWF heeft de ambitie om het verlies van biodiversiteit om te buigen naar biodiversiteitsherstel door veerkrachtige landschappen te ontwikkelen. Jullie hulp is hierbij essentieel. Samen geven we de natuur de kracht om terug te veren!

Tijdens dit event laten we een selectie van de resultaten uit 2020 zien en nemen we je mee in de ambities voor het nieuwe jaar. We belichten een aantal projecten en gaan hierover met elkaar in gesprek.

Onze ambassadeur Harm Edens is de host en gespreksleider van de avond. Kirsten Schuijt, directeur WWF-NL, vertelt over de behaalde resultaten en de ambities voor 2021. Tijdens het resterende deel van het programma nemen 6 natuurbeschermers je mee op een reis over de continenten. In een aantal korte presentaties geven zij ieder een update over het project waar zij op dit moment aan werken. Daarnaast zullen zij met elkaar de dialoog aangaan.

 

Programma:

 • 19.45 Digitale ontvangst
 • 20.00 Welkomstwoord door onze ambassadeur Harm Edens
 • 20.10 Kirsten Schuijt, directeur WWF-NL, geeft een terugblik, vooruitblik en een reactie op het thema 'veerkracht'.

Blok 1: Mens en natuur

 • 20.25 Arjan de Groene over koraalriffen in Caribisch Nederland (Midden-Amerika)
 • 20.30 Christiaan van der Hoeven over illegale handel in wildlife (Afrika/Azië)
 • 20.35 Talkshow: Harm leidt een gesprek tussen Kirsten en Christiaan over het verstoorde evenwicht in de natuur en het verband met corona
 • 20.50 Pauze, 5 minuten

Blok 2: Veerkracht

 • 20.55 Moniek Wulms over brandpreventie in de Pantanal (Zuid-Amerika)
 • 21.00 Jorn Dallinga over het voorspellen van illegale ontbossing (Azië)
 • 21.05 Gert Polet over de Noordpool en haar veerkracht (Noordpool)
 • 21.10 Talkshow: Harm leidt een gesprek tussen Kirsten en Gert over veerkracht en klimaat
 • 21.25 Karin Gerritsen & Liedewey de Haas, relatiemanager nalatenschappen, over nalaten aan WWF
 • 21.30 Dankwoord door Harm Edens

Dit bereiken we dankzij jullie steun

Updates & meer informatie

Gecertificeerde soja en ontbossing

De publicatie vorige week van het internationale WWF-rapport over de relatie tussen EU-import en gebruik van grondstoffen als soja, palmolie en cacao met ontbossing in tropische gebieden heeft veel reacties opgeroepen. Logischerwijs ook vanuit de veevoerindustrie zelf. Zij geven aan dat alle soja die in Nederland wordt gebruikt als veevoer gecertificeerd is en daarmee gegarandeerd ontbossingvrij. Helaas is dat niet het geval.
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info
Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Marizilda Cruppe / WWF-UK

Bijna 1.2 miljoen burgers willen Europese Bossenwet om wereldwijde ontbossing te stoppen

Meer dan een miljoen (1.193.652) Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Bossenwet, waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan. Niet eerder hebben zo veel burgers zich tijdens een zogenoemde publieksconsultatie van de Europese Commissie uitgesproken over een natuurthema. De oproepen worden maandag aangeboden aan minister Schouten (LNV) en Eurocommissaris Timmermans.
Meer info
Briano / WWF Australië

60.000 koala’s getroffen door bosbranden

Meer dan 60.000 koala’s werden getroffen door de bosbrandencrisis in Australië eerder dit jaar, blijkt uit een rapport van WWF. De boombewonende buideldieren stierven in de vlammen of hadden te maken met verwondingen, inademing van rook, hittestress, uitdroging, verlies van leefgebied, verminderd voedsel, verhoogd risico ten prooi te vallen aan roofdieren en conflicten met andere dieren in het niet-verbrande bos waar ze naartoe waren gevlucht. WWF kondigt een herstelplan aan om het aantal koala’s in Australië weer te laten toenemen.
Meer info