Neil Ever Osborne / WWF-US

Gratis lesmateriaal over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren

Toekomstkunde

Lessen voor groep 5 t/m 8

Al 5.800 leerkrachten doen mee!

Iedere week een actuele les in je mailbox. Kinderen kunnen zelfstandig met de lessen bezig en werken aan diverse vaardigheden en (kern)doelen.

Lessen voor groep 3 en 4

Nieuw!
Toekomstkunde-junior

Per kwartaal nieuwe lessen over Nederlandse natuur en duurzaamheid. Met nadruk op communiceren, creativiteit en meningsvorming.

Lessen voor thuis-onderwijs

Een kind is bezig met toekomstkunde

Leuke werkbladen voor kinderen thuis. Over bijvoorbeeld het zelf kweken van groente, wegwerpplastic en hoe je eenvoudig water kunt besparen.

Toekomstkunde WWF logo WWF
Toekomstkunde van het Wereld Natuur Fonds (WWF)

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is gratis lesmateriaal voor het basisonderwijs over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een duurzamere toekomst.

Leerkrachten kunnen de lessen gebruiken om belangrijke thema's zoals duurzaamheid op een simpele manier een belangrijke plek te geven in hun onderwijs.

 

Bekijk de uitlegvideo!

In Cijfers Toekomstkunde

5.762

Deelnemende leraren

3.290

Scholen met Toekomstkunde

8

Beoordelingscijfer uit enquête

Resultaten van de lessen

Van vlaggetjes tot aan posters en oplossingen om de natuur een handje te helpen. De lessen Toekomstkunde nodigen uit om creatief te denken én laten kinderen zelf ontdekken hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Benieuwd wat er al met Toekomstkunde bereikt is?

Bekijk de resultaten

Toekomstkunde – succesvol eerste jaar, nieuwe lessen en uitbreiding aanbod

In september 2019 introduceerde het Wereld Natuur Fonds een nieuw actueel lesaanbod: Toekomstkunde. Elke week een gratis les over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs . Een bijzonder schooljaar volgde, met 35 verschenen lessen, maar ook een bewogen periode van thuisonderwijs. Ruim 5.500 leerkrachten deden mee met Toekomstkunde, waardoor wel 100.000 kinderen hebben geleerd over belangrijke onderwerpen en in actie zijn gekomen voor een duurzamere toekomst. En Toekomstkunde gaat door in het nieuwe schooljaar, met nieuwe lessen, én Toekomstkunde-junior!
Meer info

WWF lanceert lesaanbod Toekomstkunde

Op maandag 9 september ontvingen ruim 3.000 leerkrachten in het basisonderwijs de eerste les Toekomstkunde, met als onderwerp de bosbranden in de Amazone. Het is de start van een nieuw lesprogramma waarmee het Wereld Natuur Fonds kinderen wil laten ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor de aarde.
Meer info

Nieuw gratis WWF-lesaanbod over nu én later

Kinderen zien en horen veel over de wereld. Met Toekomstkunde wil WWF tegemoetkomen aan de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van kinderen bij de wereld.
Meer info

Toekomstkunde van WWF is ontwikkeld in samenwerking met Patsboem! educatief en is tot stand gekomen met dank aan Ars Donandi en het Mevrouw A. Th. Vogler Fonds.