Ola Jennersten / WWF-Sweden

Toekomstkunde

Gratis lesmateriaal over klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen zelf ontdekken wat zij kunnen doen voor een betere toekomst.

Lessen over nu én later

"Juf, het gaat heel slecht met de bijen. Hoe komt dat?" "Meester, wat kunnen we doen tegen al dat plastic in de zee?" Zitten jouw leerlingen ook vol met vragen over onze aarde? Dan is Toekomstkunde écht iets voor jouw klas!

In de video legt Janouk uit hoe het werkt.

Meld je gratis aan!

Namens welke school doe je mee?
Er is geen adres gevonden met opgegeven postcode en huisnummer. Controleer of dit juist is ingevuld.
Vul hier je gegevens in als juf/meester
Aan welke groep(en) geef jij les?
Door dit formulier in te vullen ontvang je wekelijks het Toekomstkunde-lesmateriaal in je mailbox.

Wat is Toekomstkunde?

Toekomstkunde is wekelijks terugkerend lesmateriaal voor groep 5/6 en groep 7/8 over actuele onderwerpen rondom klimaat, duurzaamheid, natuur en wilde dieren, waarbij kinderen ontdekken wat zij zélf kunnen doen voor een betere toekomst. Kinderen kunnen zelfstandig met het materiaal aan de slag.

Hoe werkt Toekomstkunde?

Elke week ontvang je een e-mail met een nieuw werkblad en tips voor de introductie, verrijking of verdieping van het onderwerp en achtergrondinformatie. Gemiddeld duurt een les dertig minuten en past het goed in een weektaak.

Hoe past Toekomstkunde in mijn lessen?

Toekomstkunde is een aanvulling op bestaande vakgebieden zoals natuur & techniek, aardrijkskunde of wereldoriëntatie. Met Toekomstkunde kun je de actualiteit over belangrijke thema’s een plek geven in jouw onderwijs.

Welke vaardigheden leren kinderen met Toekomstkunde?

Met Toekomstkunde worden vaardigheden aangesproken zoals samenwerken, meningsvorming, creatief denken, kritisch denken en filosoferen. Toekomstkunde past in het vakgebied Mens & Natuur dat op dit moment bij Curriculum.nu wordt ontwikkeld en bij een groot aantal doelen die horen bij Burgerschap.

Handleiding voor leerkrachten

Wil je met Toekomstkunde aan de slag? Download de handleiding zodat je goed van start kunt gaan.

Het lesmateriaal

Als je bent ingeschreven voor Toekomstkunde ontvang je wekelijks een nieuwe les in je mailbox. Het lesmateriaal bestaat altijd uit een werkblad en een beknopte handleiding met tips. Benieuwd hoe de lessen eruit zien? Klik om naar het overzicht te gaan. 

Meer info
Janouk Kelderman in een klas voor Toekomstkunde

Onderzoek van Janouk

WWF-ambassadeur en NPO Zapp-presentatrice (van o.a. Het Klokhuis) Janouk Kelderman is het gezicht van Toekomstkunde. Ze komt terug op de werkbladen en verschijnt regelmatig als 'reporter' bij een actueel onderwerp. Janouk helpt de kinderen door de lessen heen met leuke weetjes, opdrachten en prikkelende vragen over een duurzamere toekomst.

4.000 leerkrachten doen al mee met Toekomstkunde!

Wat zijn de reacties op het lesmateriaal?

 • 1

  Leerling: "Je leert dingen over onderwerpen die je vaak ziet, maar vaak niet op school krijgt."

 • 2

  Leerkracht: "Kinderen zijn betrokken bij de onderwerpen en hebben altijd zin in de nieuwe les."

 • 3

  Leerkracht: "Leuke lessen waar kinderen samen enthousiast mee aan de slag gaan."

 • 4

  Leerkracht: "Mooi om op deze manier bewustwording te stimuleren zonder belerend bezig te zijn."

Toekomstkunde is ontwikkeld in samenwerking met Patsboem educatief en is tot stand gekomen met dank aan Ars Donandi en het Mevrouw A. Th. Vogler Fonds.